Prevencija raka kože
0

Vozači automobila bi trebali tokom ljeta nositi rukavice

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Iz novozelanskog Udruženja za borbu protiv kancerogenih oboljenja upozoravaju vozače automobila da i tokom ljeta trebaju da nose rukavice, kako bi izbjegli rak kože. Čak iako je prozor zatvoren, svaki čovjek mora da se pazi.

Udruženje se jučer oglasilo po pitanju razbijanja mita da staklo na vozilu štiti od štetnih ultraljubičastih sunčevih zraka, koje mogu izazvati kancerogena oboljenja na koži.

Ravno i bezbojno staklo na automobilu blokira samo 37 posto štetnih sunčevih zračenja. Najviše su rizični prozori sa strane.

Proizvođači krema za sunčanje stalno upozoravaju da i vozači trebaju da nanose kreme prije vožnje. Udruženje za borbu protiv kancerogenih oboljenja se izjasnilo i o ovom pitanju, naglašavajući da je prvenstveno bitno imati odgovarajuću odjeću.

"Međunarodna agencija za istraživanje raka smatra da je nanošenje kreme s visokim faktorom bitno, ali prije toga treba paziti na odjeću jer je i ona bitan zaštitnik od štetnih zračenja", rekla je Judith Graltry iz Udruženja za New Zealand Herald.

Ljudi kojim tokom ljeta provode mnogo vremena u automobilu, pogotovo oni kojima je vožnja posao, trebali bi da nose rukavice, majice dugih rukava i naočale. Naravno ne smiju da zaborave da nanesu kremu na izložene dijelove tijela.