Zdravlje
0

Vodom protiv gojaznosti djeteta

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Da bi se izbjegla pretilost kod djece roditelji moraju paziti na njihove prehrambene navike još dok su dojenčad, pokazala je najnovija studija američkih i njemačkih naučnika, objavio je BBC.

Promatranje djeteta dok jede najbolje će pokazati kada je ono sito, a unošenje tečnosti u organizam smanjiće rizik od pretilosti djeteta, objavili su naučnici u medicinskom magazinu 'Pediatrics'.

U svijetu je sve više pretile djeca, a prema istraživanju naučnika u Americi svako treće dijete je pretilo, što za sobom povlači i zdravstvene probleme, odnosno povećava rizik da dijete oboli od kardiovaskularne bolesti, dijabetesa ili čak raka.

U istraživanju naučnika sa Klinike za dječije bolesti u Bostonu i Univerziteta Harvard učestvovalo je 559 djece u dobi od šest mjeseci do tri godine, koja su na osnovu težine i visine bila podijeljena u četiri skupine. Studija je pokazala da jedno od desetero djece u dobi od tri godine biva pretilo.

Također, istraživanje je pokazalo da djeca s većom tjelesnom težinom pri rođenju i ona, koja se do šestog mjeseca života udebljaju više no što je normalno za djecu u tom dobu, imaju 40 procenata veće šanse da budu pretila već u trećoj godini.

„Pretilost kod trogodišnje djece ne mora značiti da će ona biti pretila i u adolescentnom dobu, no to svakako povećava rizik“, objasnila je Elsie Taveras, naučnica sa Univerziteta Hardvard, dodajući da je veoma važno educirati roditelje kako bi oni znali tačno odrediti kada su njihova djeca sita, jer jedino na taj način mogu spriječiti pretilost.

Prema drugoj studiji koju su objavili njemački naučnici sa Instituta Child Nutrition u Dortmundu pretilost kod djece se može izbjeći ukoliko ih potičete da piju što više vode.

Naučnici su postavili česme u siromašnim područjima Dortmunda i Essena, a u istraživanju je učestvovalo više od hiljadu djece drugog i trećeg razreda osnovne škole koja su poticana da u organizam unose što više tečnosti. Djeca koja su to činila smanjila su rizik od gojaznosti za 31 procenat.