Ako želite smršati
0

Vodite dnevnik ishrane

Sarajevo-x.com
Vođenje dnevnika ishrane tj. detaljnog pregleda svega što jedete i pijete i kalorija koje unosite u organizam pokazalo se, prema mišljenju američkih naučnika, kao veoma efikasno sredstvo u vječnoj borbi protiv viška kilograma.

U novoj američkoj studiji koja je okupila 1.685 srednjovječnih muškaraca i žena otkriveno je kako su oni, koji su u periodu od šest mjeseci svakodnevno vodili dnevnik ishrane, izgubili dvostruko više kilograma u poređenju s onima koji nisu to činili.

"Za osobe koje pokušavaju smršati, samo zapisivanje svega što pojedu predstavlja poprilično djelotvornu tehniku. Na ovaj način mogu vidjeti odakle dolaze dodatne kalorije i zatim razviti specifične strategije za borbu s takvim situacijama. Ova tehnika također pomaže mnogima da shvate da su odgovorni za sve što unose u vlastiti organizam", objasnio je za Reuters Victor Stevens, jedan od voditelja zanimljivog istraživanja.

U studiji su učestvovale osobe iz četiri američka grada: Portlanda, Baltimorea, Durhama i Baton Rougea. Oni koji su šest ili sedam dana u sedmici vodili dnevnik ishrane izgubili su oko osam kilograma u odnosu na četiri kilograma koliko su izgubili ispitanici koji nisu redovno zapisivali šta jedu.

Ispitanici, koji su u prosjeku imali 55 godina, morali su jesti manje masnu hranu, a više povrća, voća i žitarica. Također su se morali pridržavati određenog režima vježbanja koji je podrazumijevao 180 minuta fizičke aktivnosti svake sedmice, obično hodanja.

"Vođenje dnevnika ishrane ne treba shvatiti kao nešto formalno. Dovoljno je da na Post-It blokiću naškrabate šta jedete ili pošaljete na vlastitu email adresu listu svih obroka", navodi se u saopćenju američkih istraživača, koje je objavljeno u utorak.