Devetogodišnja studija
0

Vitaminski koktel produžava život oboljelih od raka

Sarajevo-x.com
Oboljeli od raka mogu produžiti život za dvije ili više godina ukoliko svakodnevno konzumiraju koktel načinjen od pet vitamina, tvrde britanski i danski naučnici koji su nedavno sproveli studiju.

Istraživanje je pokazalo da je učinak vitaminskog koktela u obliku tableta čak i bolji od nekih novih lijekova, a ono što je posebno značajno jeste činjenica da kod pacijenata nisu zabilježene nikakve nuspojave.

"Vjerujemo da će ovi rezultati biti od velike koristi ljudima koji su oboljeli od raka. Ne kažemo da ćemo pomoću vitaminskih dodataka izliječiti oboljele, ali time će im se sigurno omogućiti bolji i kvalitetniji život“, kazao je dr Bob Lister sa Univerziteta u Londonu, koji je jedan od autora ove studije.

Naime, u studiji su učestvovali pacijenti koji boluju od raka dojke, pluća, mozga, debelog crijeva, ali i drugih oblika raka.

Studija je provođena devet godina, a pacijenti su tokom tog perioda konzumirali koenzim Q10, odnosno smjesu vitamina koja ima glavnu ulogu u proizvodnji energije stanica, kao i šest drugih antioksidanata, među kojima i vitamini A, C i E, folna kiselina i beta karoten koji nije davan oboljelima od raka pluća iz sigurnosnih razloga.

Također, ispitanicima su davane i određene količine ribljeg ulja i vitamina B.

U istraživanju su učestvovali pacijenti kojima su liječnici dali najviše 12 mjeseci života, no studija je pokazala da je čak 76 posto ispitanika živjelo pet ili više mjeseci duže.

Ipak, neki naučnici smatraju kako se ova studija ne može smatrati naučno utemeljenom.

"U istraživanju su svi pacijenti koristili vitaminske dodatke tako da je nemoguće ocijeniti da li su upravo ti vitamini imali neki efekat na produžavanje života. Ukoliko su u jednoj grupi pacijenti koji boluju od različitih oblika raka ne iznenađuje to što jedni umru ranjije, a drugi kasnije no što se očekivalo", kazala je dr Joanna Owens, direktorica Centra za istraživanje raka u Velikoj Britaniji.

Ona je dodala i to da još nema dovoljno dokaza o tome da li su vitaminski dodaci štetni ili dobri za oboljele.

Ono što je poznato jeste da neki dodaci mogu povećati rizik od raka, antioksidansi mogu umanjiti učinak tretmana raka.

"Dok se zaista ne potvrdi da vitamisnki dodaci djeluju, najbolje je vitamine konzumirati putem uravnotežene i raznovrsne prehrane", zaključila je Owens.

Studija je objavljena u žurnalu 'International Medical Research'.