Zdravlje
30

Vitamini u tabletama vas neće zaštititi: Pilule se ne bore protiv raka kao hrana

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon dugogodišnjeg istraživanja na više od 60.000 ljudi, univerzitet Oxford je otkrio kako su oni koji konzumiraju hranu baziranu na biljkama manje skloni obolijevanju od svih oblika raka.

Prehrana bazirana na povrću i voću štiti od pojave raka, pogotovo raka krvi; broj slučajeva leukemije, limfoma i multiplog mijeloma (rak plazma ćelija) je skoro duplo manji među vegetarijancima nego osobama koje jedu meso, piše Daily Mail.

Istraživači sa Yale univerziteta su u periodu od osam godina posmatrali više od 500 žena sa ne-Hodgkinovim limfomom (tumor koji nastaje zloćudnom preobrazbom stanica limfocitnog reda). One žene koje su počele jesti tri ili više porcija povrća dnevno imale su 42 posto veću šansu za preživljavanje i oporavak od onih koje su jele manje.

Zeleno, lisnato povrće, uključujući salate i kuhani zeleniš, kao i cirtusno voće, čini se da pružaju najveću zaštitu. Ipak, istraživači navode kako ne morate čekati na dijagnozu kako biste počeli sa uvođenjem promjena u svoj jelovnik.

Studija sa Univerziteta Iowa Women's Health je decenijama posmatrala više od 35.000 žena, te je pokazala kako konzumiranje više namirnica kao što su brokule, karfiol i kelj smanjuje rizik od ne-Hodgkinovog limfoma.

Studija sa poznate Mayo klinike pokazala je kako se rizik za obolijevanje od limfoma smanjuje kod osoba koje jedu pet ili više porcija zelenog lisnatog povrća dnevno, u poređenju s onima koji imaju samo jednu porciju sedmično.

Pretpostavlja se da je jedan od razloga za to antioksidativno dejstvo ovih biljaka, pa se postavlja pitanje ne bi li suplement napravio to isto?

Odgovor je - ne . Primjerice, uzimanje velikih doza vitamina C kroz hranu povezuje se sa nižim rizikom od limfoma, ali povećanje vitamina C kroz suplemente i tablete nema isti učinak. Isti je slučaj i sa karotenoidima, kao što je beta karoten.

Umjetni suplementi očigledno nemaju ista svojstva borbe protiv raka kao hrana. A kad su u pitanju druge vrste raka, poput onog u probavnom traktu, antioksidanti čak mogu i pogoršati stanje. Kombinacija vitamina A, E i beta karotena u pilulama čak je povezana sa rizikom od smrti, piše Daily Mail.

Sintetski antioksidanti, tj. umjetni dodaci mogu imati različite zdravstvene rizike i nikada se ne mogu uporediti s prirodnim antioksidantima koje nudi majka priroda.

Iz kojeg je to razloga tako? Pretpostavlja se da je to zato što suplementi sadrže samo nekoliko oksidanata, no naše tijelo zapravo treba hiljade njih kako bi funkcionisalo pravilno.

Visoke doze samo jednog oksidansa stoga mogu naštetiti osjetljivoj ravnoteži i onemogućiti tijelu da se bori protiv raka.