Spas od Alzheimerove bolesti
0

Vitamini i Omega-3 masne kiseline čuvaju mozak

Sarajevo-x.com
Prehrana bogata vitaminima i ribom može zaštititi mozak od starenja, dok brza hrana ima suprotan učinak, pokazuje jedno istraživanje.

Neurološka studija kaže da osobe sa visokim nivoom vitamina i Omega-3 masnih kiselina imaju manje šanse za „skupljanje“ mozga i bolje šanse za funkcionisanje mozga. Masnoće koje se nalaze u brzoj hrani su jedan od uzroka nastajanja Alzheimerove bolesti.

Najbolji savjet da vaš mozak ostane mlad je da imate uravnoteženu prehranu sa mnogo voća i povrća, da ne konzumirate cigarete, da redovno vježbate i da držite krvni pritisak i holesterol pod kontrolom, navode iz Udruženja za istraživanje Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji.

U istraživanju je otkriveno da su oni ljudi koji su imali više vitamina B, C, D i E u krvi, imali i bolji rezultat na testovima za razmišljanje i pamćenje. Osobe sa boljim nivoom omega-3 kiselina su također imale dobre rezultate. Najlošiji rezultati su bili kod ljudi koji su imali trans-masti u organizmu. Takve masti se najčešće nalaze u kolačima, keksima i prženoj hrani.

Istraživači sa Univerziteta za zdravstvo i nauku u Oregonu su skenirali mozak 42 ispitanika u istraživanju. Otkrili su da osobe s visokim nivoom vitamina i Omega -3 u krvi imaju veću šansu da volumen njihovog mozga bude veći, prenosi BBC.