Neurološka studija kaže da osobe sa visokim nivoom vitamina i Omega-3 masnih kiselina imaju manje šanse za „skupljanje“ mozga i bolje šanse za funkcionisanje mozga. Masnoće koje se nalaze u brzoj hrani su jedan od uzroka nastajanja Alzheimerove bolesti.
Najbolji savjet da vaš mozak ostane mlad je da imate uravnoteženu prehranu sa mnogo voća i povrća, da ne konzumirate cigarete, da redovno vježbate i da držite krvni pritisak i holesterol pod kontrolom, navode iz Udruženja za istraživanje Alzheimerove bolesti u Velikoj Britaniji.
U istraživanju je otkriveno da su oni ljudi koji su imali više vitamina B, C, D i E u krvi, imali i bolji rezultat na testovima za razmišljanje i pamćenje. Osobe sa boljim nivoom omega-3 kiselina su također imale dobre rezultate. Najlošiji rezultati su bili kod ljudi koji su imali trans-masti u organizmu. Takve masti se najčešće nalaze u kolačima, keksima i prženoj hrani.
Istraživači sa Univerziteta za zdravstvo i nauku u Oregonu su skenirali mozak 42 ispitanika u istraživanju. Otkrili su da osobe s visokim nivoom vitamina i Omega -3 u krvi imaju veću šansu da volumen njihovog mozga bude veći, prenosi BBC.