Zdravlje
0

Vitamin B za zdravu spermu

Sarajevo-x.com
Ishrana bogata vitaminom B mogla bi zaštiti muškarce od proizvodnje abnormalnih spermatozoida i tako smanjiti vjerovatnoću rađanje djece sa genetičkim abnormalnostima, saopćili su u četvrtak američki naučnici.

Vitamin B se tradicionalno preporučuje ženama u drugom stanju, ali naučnici sada vjeruju da ishrana budućeg oca ima važnu ulogu u razvoju zdravog djeteta.

Naime, studija naučnika iz Kalifornije, čiji su rezultati objavljeni u naučnom magazinu Human Reproduction, otkrila je da su muškarci, koji su konzumirali mnogo veću dnevnu dozu od preporučene doze folne kiseline (vitamina B), imali rjeđu pojavu abnormalnih spermatozoida.

Američki istraživači su analizirali uzorke sperme od 89 muškaraca i ispitali ih o dnevnom unosa vitamina B, bilo putem redovne ishrane ili vitaminski dodataka ishrani. Rezultati su pokazali da su muškarci, koji su konzumirali između 722 i 1.150 mikrograma vitamina B, imali i 20-30 posto manje abnormalnih spermatozoida.

U Velikoj Britaniji, dnevna preporučena doza folne kiseline za odrasle osobe iznosi 200 mikrograma dnevno i 400 mikrograma za žene koje pokušavaju začeti, kao i za žene u prvom tromjesečju trudnoće.

Za folnu kiselinu je poznato da pomaže u zaštiti protiv razvoja spina bifide, deformiteta kičmenog stuba i kičmene moždine.

"Ovo je prva studija koja sugeriše da je ishrana muškarca važna za razvoj zdravog potomka", objasnila je za BBC voditeljica studije Brenda Eskenazi sa Univerziteta u Kaliforniji.