Zdravlje
78

Vita 34: Trideseta uspješna transplantacija matičnih ćelija iz pupčane vrpce

Petogodišnjoj djevojčici koja je bolovala od neuroblastome, uspješno je izvršena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčane vrpce, saopšteno je iz banke matičnih ćelija Vita 34

Božić 2015. će zauvijek ostati u sjećanju za jednu španjolsku porodicu. Petogodišnjoj djevojčici, oboljeloj od neuroblastome, uspješno je izvršena transplatacije matičnih ćelija iz krvi pupkovine koju su njeni roditelji predhodno sačuvali u njemačkoj banci Vita 34. Transplantacija je izvršena na Univerziteta dječje bolnice "Niño Jesús" u Madridu a na čelu ljekarskog tima se nalazila Dr. Eva Gonzales ,specijalista hematologije i hemoterapije u bolnici "Universitario Infantil".

Šestog oktobra, 1988 godine, urađena je prva transplatacija matičnih ćelija iz pupčane krvi za liječenje pacijenta. Radilo se o petogodišnjem dječaku po imenu Matthew Farrow koji je obolio od Fanconi anemie. Matthew sada ima 32 godine, oženjen je i ima dijete a sve zahvaljujući matičnim ćelijama njegove sestre. Do današnjeg dana, urađeno je na desetine hiljada transplatacija matičnih ćelija iz krvi pupkovine. Mnoga djeca su uspjela da se izlječe od opakih bolesti jer su njihovi roditelji odlučili da prilikom rođenja sačuvaju pupčanu krv. Drugi su imali dovoljno sreće da pronađu odgovarajućeg donora. Sve u svemu, mnogi ljudski životi su spašeni zahvaljujući terapijskom liiečenju matičnim ćelijama iz krvi pupkovine.

Trenutno u svijetu posluje preko 130 banaka za pohranjivanje matičnih ćelija. Fondacija ''Parents Guide to Cord Blood'', koja za cilj ima edukaciju roditelja o pohranjivanju matičnih ćelija, medicinskim istraživanjima te mogućnostima pohranjivanja, nam je omogućila direktan uvid u banke koje posluju širom svijeta. Sa konkretnim informacijama o privatnim i javnim bankama,imamo mogućnost i poređenja banaka, kao i njihove ponude, te se roditeljima svakako preporučuje da posjete stranicu "Parents Guide to Cord Blood" i usporede kvalitet banaka.

Vita 34 se svakako našla na ovoj listi sa istaknutim najvećim brojem uzoraka povučenih u svrhe tretiranja, kao i najvišim standardima pohranjivanja. U BiH Vita 34 posluje preko kompanije Bio Save i jedina su banka u Europi koja posjeduje svoj mobilni transplantacioni tim.