Novo upozorenje
0

Visoke potpetice uzrokuju trajna oštećenja

Sarajevo-x.com
Žene često žrtvuju udobnost zbog mode, ali njihov izbor obuće ponekad može uzrokovati trajna oštećenja njihovog tijela, tvrde naučnici.

Nošenje cipela sa visokim potpeticama uzrokuje dodatni pritisak na zglobove koljena, što povećava rizik od osteoartritisa i drugih degenerativnih oboljenja. Kako niske potpetice izlaze iz mode, rizik se povećava, piše "Discovery News".

"Svi znaju da visoke potpetice ostavljaju negativne posljedice. One mogu uzrokovati osteoartritis koji u uznapredovaloj fazi može dovesti do izravnog kontakta dvije kosti, kada je operacija koljena neophodna", rekla je Danielle Barkema sa Univerziteta u Amesu, u Iowai.

U usporedbi sa hodanjem bez obuće, potpetice drastično povećavaju pritisak u koljenima žene. Kako bi proširili istraživanje, Danielle je u saradnji sa svojim kolegama uporedila cipele sa petom od 5 cm i 8,90 cm.

U njihovoj laboratoriji su koristili senzore, kamere i drugu opremu kako bi izmjerili sile i udare koji djeluju na koljena žena starosne dobi između 18 i 40 godina dok su hodale u različitim vrstama obuće.

Žene su obavile nekoliko testova u kojima su hodale brzinom po vlastitoj želji i brzinom koju su testovi zahtijevali. Cilj je bio analizirati prirodno nastojanje da žene hodaju sporije u obući visokih potpetica te utjecaj koji takve cipele imaju na fizičko opterećenje i stil hodanja.

Istraživanje je pokazalo da nošenje visokih potpetica mijenja položaj žene zbog nagnutosti njihovih zglobova prema unutra i što destabilizira spojeve koljena. Što su potpetice više, veće je i opterećenje na unutrašnjoj strani koljena.

Rezultati istraživanja ne znače da će svako ko nosi visoke potpetice oboljeti od artritisa koljena, ali pokazuje da ovakva obuća jednostavno nije dobra za tijelo.

U studiji britanskih naučnika objavljenoj prošlog mjeseca u magazinu "Experimental Biology" su objavili slučaj žene koja je pet dana sedmično tokom četiri godine nosila cipele sa visokim potpeticama. Njeni listovi na nogama su bili 13% kraći, a Ahilova tetiva čvršća i deblja nego kod žena koje nose cipele sa ravnom petom. Savitljivost stopala ove žene je također značajno smanjena.

Žene koje nose cipele sa visokim potpeticama često osjećaju bol kada hodaju bosonoge. Zbog toga se preporučuju vježbe istezanja stopala.

Naučnici tvrde da je ravna i fleksibilna obuća poput japanki i običnih patika najbolja za nošenje jer ne uzrokuje oštećenja koljena i stopala kao što to čine klompe i cipele sa visokim potpeticama.