Istraživanje
1

Visoke doze kalcija povećavaju rizik od srčanog udara kod muškaraca

Klix.ba
Korištenje dodatnog kalcija za jačanje kostiju i borbu protiv bolesti u starijim godinama može povećati rizik od dobijanja srčanih bolesti.

Istraživanje je otkrilo kako se kod muškaraca koji koriste veće količine kalcija povećava rizik smrtnosti za 20 posto. Ova povezanost nije uočena kod ženskog spola.

Stotine hiljada odraslih osoba koriste dodatke koje im je prepisao ljekar kako bi se borili protiv osteoropoze.

U istraživanju je učestvovalo 388.000 ljudi i otkriveno je kako dodatno konzumiranje kalcija u količinama većim od 1.000 mg dnevno kod muškaraca povećava šansu od dobijanja srčanih bolesti i umiranja od njih.

Istraživači su pratili muškarce i žene dobi od 50 do 71 godine tokom 12 godina. Dodatni kalcij koristilo je 51 posto muškraca i 70 posto žena.

No, istraživači sa Instituta za borbu protiv raka SAD-a ističu da oni koji su visoke količine kalcija unosili isključivo putem hrane ili pića nemaju ovakav rizik. To je bio dokaz da dodaci koji povećavaju nivo kalcija u krvi loše utječu na kardiovaskularni sistem.

Medicinski stručnjaci preporučuju da odrasle osobe koriste 700 mg kalcija dnevno koji bi trebali konzumirati iz mlijeka, sira i zelenog povrća.