Zdravlje
0

Više oboljelih od gripe očekuje se krajem januara

SRNA
Ilustracija (Foto: EPA)
Ilustracija (Foto: EPA)
Na području distrikta Brčko više pacijenata oboljelih od gripe očekuje se tek krajem januara i početkom februara, izjavila je danas novinarima šef Higijensko-epidemiološke službe u Javnoj zdravstvenoj ustanovi distrikta Brčko Mirjana Kuzmanović.

"U toku je vakcinacija stanovništva protiv gripe. Raspolažemo sa tri hiljade doza vakcine, što bi prema nekim procjenama bilo dovoljno da zadovolji potrebe", napomenula je Kuzmanovićeva.

Ona je preporučila vakcinaciju hroničnim bolesnicima i licima starijim od 65 godina, jer će vakcina, iako ne znači potpunu zaštitu, ublažiti tegobe u slučaju da se oboli od gripe.

Prema njenim riječima, za sada su evidentirani pacijenti sa virozama koje se od gripe razlikuju u nekoliko simptoma.

"Karakteristično za gripu jeste da to oboljenje prate povišena temperatura i bol u mišićima i kostima, a zajedničko sa virozom je curenje nosa, te hunjavica i bolovi u grlu", objasnila je Kuzmanivićeva.

Stanovnicima distrikta Brčko ona je uputila savjet da, s ciljem prevencije, redovno provjetravaju prostorije u kojima borave, da piju tople napitke, te da u ishrani više koriste voće i povrće, posebno ono koje sadrži vitamin C.