Budite oprezni
0

Višak vitamina može vam naškoditi

Sarajevo-x.com
Iako ljekari često savjetuju da u organizam unosite što više vitamina, i sa time možete pretjerati, istakli su naučnici koji su istraživali povezanost upotrebe vitamina sa visokim mortalitetom starijih žena. Naime, eksperti su su odavno sumnjali da dopune vitamina mogu biti korisne samo osobama koje imaju manjak hranljivih materija.

Višak vitamina može da naudi ljudskom organizmu, navodi se u studiji objavljenoj u Archives of Internal Medicine, prenosi BBC.

Sve žene učesnice u istraživanju, bile su u 50-im, 60-im, i uglavnom su imale dobru i redovnu ishranu. Ipak, mnoge su odlučile da uzimaju dodatne vitamine. Naučnici smatraju da potrošači kupuju dodatke bez dokaza da će im omogućiti ikakvo poboljšanje.

Istraživanja su pokazala da multivitamini, folna kiselina, vitamin B6, magnezijum, cink, bakar i gvoždje, posebno utječu na povećanje mortaliteta.

Šteta ili dobit

U istraživanju je učestvovalo 38.000 žena koje su navele koje su sve vitamine i minerale uzimale u prethodne dvije decenije. Teško je bilo kontrolisati sve faktore koji su utjecali na rezultate studije, kao naprimjer generalno fizičko zdravlje žena. Međutim, naučnici su istakli da se dodaci ishrani trebaju uzimati samo ukoliko postoji snažna medicinska potreba za tim, zbog potencijalne štete.

"Zasnovano na postojećim dokazima, mi vidimo jako malo opravdanja za sveopštu i široku upotrebu dodataka ishrani", rekao je Dr Jaakko Mursu sa Univerziteta Istočne Finske.

Manje je više

U studiji se navodi da su tablete željeza bile povezane sa malim (2,4%) povećanjem rizika smrtnosti, kao i mnogi drugi dodaci. Naučnici su istakli da da je rizik veći ukoliko se uzima više željeza.

Nasuprot ovome, dodaci kalcijuma izgleda da smanjuju rizik od smrti. Istraživači su dodali da je potrebno još istrage i da se kalcijum ne dodaje ishrani ukoliko ga doktor nije preporučio.

"Mi mislimo da je paradigma - Više je bolje - jako pogrešna ", navode istraživači Drs Christian Gluud i Goran Bjelakovic.

"Smatramo da je rizik sa mikrododacima vezan uz nedovoljan i prevelik unos", dodali su istraživači. Oni su rekli i da se ideja o dodacima ishrani prebacila od preventivne mjere do promovisanja wellnessa i mjera opreza.

Helena Bond iz britanske asocijacije Dietetic Association je rekla da neki ljudi, naprimjer stariji, moraju uzimati dadatke, jer je recimo vitamin D6 preporučljiv za ljude iznad 65 godina. Ali, rekla je također, da svi ljudi trebaju da dobijaju sve vitamine i minerale iz pravilne, zdrave i uravnotežene ishrane.

Bond j dodala i to da neki uzimaju dodatke kao polisu osiguranja, pogrešno zaljučujući da oni ne mogu naštetiti.

"Međutim, previše može biti toksično, i lako je nenamjerno uzeti više od preporučene doze", dodala je ona.