Istraživanje
0

Virusi uzrokuju i do 40 posto karcinoma

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Virusi mogu izazvati i do 40 posto karcinoma, uključujući tumore na mozgu i leukemiju, tvrde naučnici.

Ukoliko bi ovo bilo potvrđeno i u daljnjim istraživanjima, vakcinisanjem i uvođenjem određenih terapija mogle bi biti spriječene neke vrste raka.

Ovo je potvrđeno nakon što su naučnici kod nekih vrsta raka otkrili viruse za koje se nikada nije smatralo da bi mogli biti povezani sa infekcijom.

Britanski mediji pišu da samo u toj zemlji godišnje 300.000 ljudi oboli od neke vrste karcinoma, a polovina njih umre od te bolesti. Već nekoliko desetljeća je poznato da virusi uzrokuju neke vrste raka, ali je smatrano da se radi samo o 10 do 20 posto slučajeva.

Najpoznatiji su hepatitis B i C, koji mogu uzrokovati rak jetre, a humani papiloma virus (HPV) može uzrokovati rak grlića maternice.

Prošle sedmice su naučnici sa Instituta Karolinska u Švedskoj pronašli vezu i između virusa i najčešćeg oblika tumora na mozgu kod djece, a također postoje tvrdnje i da je rak prostate uzrokovan virusima.

Dobitnik Nobelove nagrade Harald zur Hausen, koji je otkrio vezu između raka maternice i HPV-a 1980. godine, rekao je da očekuje da će daljnja istraživanja dati podrobnije rezultate, te je sugerisao da virusi mogu uzrokovati rak kože, dojki, crijeva i pluća.

Također, naučnici upozoravaju i na to da bi moglo dugo potrajati dok se pronađe vakcina, a trebat će uložiti i dosta novca.