Zdravlje
2

Veliki zdravstveni problem današnjice: Najmanje sna imaju samohrane majke

Anadolija
Nedostatak sna jedan je od glavnih zdravstvenih problema današnjice, objavio je američki Centar za kontrolu bolesti (CDC) koji tvrdi kako manje od sedam sati sna povećava rizik od brojnih oboljenja.

Istraživanje Centra pokazalo je kako većina ljudi nije spremna suočiti se sa društvenim aktivnostima, zabavama ili poslom, kako bi imalo više sna. Bolesti srca, karcinom, dijabetes i druga oboljenja samo su neka koja izaziva manjak sna.

Pored oboljenja, manje od sedam sati sna stvara veće šanse za neproduktivnost na radnom mjestu i saobraćajne nesreće.

CDC istraživanje je proveo na 44 hiljade odraslih Amerikanaca gdje je zaključeno kako najmanje sna imaju samohrane majke. Prema rezultatima, 44 posto samohranih majki koje žive sa djecom ispod 18 godina ima manje od sedam sati sna. Na "drugom mjestu" su samohrani očevi, njih 38 posto. U odnosu na ove dvije skupine, 33 posto parova, roditelja, također pati od manjka sna.

Sa druge strane, studija je otkrila kako roditelji djece koja više ne žive pod njihovim krovom za spavanje najčešće koriste lijekove zbog problema sa spavanjem. U cjelini, istraživanje je pokazalo kako ženama u najvećem broju slučajeva nedostaje dovoljna količina sna.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da je dobar san ključ dugoročnog zdravlja te da to pitanje treba biti nacionalni prioritet.