Zdravlje
6

Velika Britanija: U borbi protiv dječije pretilosti, aktivisti traže uvođenje poreza na šećer

Anadolija
Velika Britanija će ovog mjeseca objaviti strateški plan kako bi se izborila protiv rastuće stope pretilosti među djecom, a riječ je o dugoočekivanoj strategiji zemlji u kojoj skoro trećina djece školskog uzrasta ima problem sa prekomjernom težinom.

Posljednja istraživanja podstakla su nevladine organizacije, doktore i poznate ličnosti da zatraže od britanske vlade da uvede porez na visokokalorične i proizvode sa velikim udjelom šećera, kao što su zaslađena bezalkoholna pića i konditorski proizvodi.

Pristalice ove inicijative kažu da bi ovakav poduhvat, poput zabrane pušenja i uvođenja poreza na alkohol, mogao odvratiti ljude, posebno djecu od konzumiranja takvih proizvoda.

"Mnogi ljudi konzumiraju previše šećera, često nesvjesni 'šećernih dodataka' u hrani i piću", kazala je Louise Ansari, direktorica bitanske organizacije "Diabetes".

O povećanju poreza sve se više govori u britanskoj javnosti, a brojne bolnice najavile su prošle sedmice da će uvesti naplatu poreza od 20 posto na zaslađena pića i grickalice koje prodaju u njihovim radnjama.

Ovu kampanju je podržao i poznati britanski kuhar Jamie Oliver, koji je istakao da bi prihod od poreza mogao porasti na 715 miliona dolara, što je oko 29.000 dolara za svaku osnovnu školu.

"To je pravi novac, to je ispravan novac, to je strateški novac. Taj novac bi mogao osnažiti lokalno stanovništvo da pomogne djeci i izgradi igrališta, naučiti ih da rastu i podržati zakon o edukaciji o ishrani", kazao je ranije Oliver.

Ansari i Oliver priznaju da porez na šećer ne bi odmah riješio problem pretilosti u Velikoj Britaniji, ali smatraju da porez treba biti dio ukupnih mjera u borbi protiv nepravilne ishrane.

Osoba se definiše gojaznom ukoliko je indeks njene tjelesne mase (BMI), a što je rezultat dobijen preračunavanjem visine i težine, iznad određenog nivoa, a prema najnovijem vladinom istraživanju 17 posto djece školskog uzrasta u Engleskoj spadaju u kategoriju gojaznih.

Britanska vlada, koja je zatražila da se ispita način kako najbolje riješiti problem pretilosti među stanovništvom, ostala je podijeljena u vezi s pitanjem da li će porez na šećer imati učinka.

"Ne želim uvesti porez na bilo šta. Ali moramo priznati da se u Britaniji suočavamo sa nečim što se zove kriza pretilosti kada gledamo na efekte ove pojave ne samo na dijabetes, već i na pojave srčanih oboljenja, potencijalno uzrokovanje karcinoma", kazao je ranije britanski premijer David Cameron.

Eksperti od izvještaja o strategiji prevencije dječije pretilosti očekuju da upozori na koronarnu bolest srca, moždani udar i karcinom kao "vodeće ubice" u Velikoj Britaniji, delimično uslijed visokog krvnog pritiska i prekomerne tjelesne težine, koji su povezani sa visokim unosom šećera.

Dosad su jedino Francuska i Meksiko uveli porez na pića koja sadrže šećer, navodi se u studiji Britanskog medicinskog žurnala.