Zdravlje
0

Vegeterijanci imaju kvalitetniju spermu

Sarajevo-x.com
Prema novim istraživanjima koja su provedena na Sveučilištima u Španiji muškarci koji preferiraju vegeterijansku ishranu imaju bolju kvalitetu sjemena.

Istraživanja vršena na Sveučilištima u Murciji i Alicanteu dokazala su da su muškarci koji jedu mnogo mesa i mliječnih proizvoda imaju nižu kvalitetu sperme nego muškarci koji jedu voće i povrće.

Naučnici su ovo objasnili činjenicom da konzumiranjem voća i povrća organiazm dobija veliku količinu antioksidansa koji direktno utiče na kvalitetu sperme.

U istraživanjima su posmatrane prehrambene navike 61 muškarca od kojih je 30 imalo reproduktivne probleme dok drugih 30 ispitanika nije imalo problema s plodnošću.

'U testovima koje smo provodili na ovim muškarcima posmatrane su i njihove prehrambene navike, a otkriveno je da bolju spermu imaju oni koji su vegeterijanci ili oni koji u ishrani preferiraju voće i povrće'.

Naučnici su dodali da je izuzetno bitno da se vitamini i antioksidansi unose u organizam putem svježih namirnica, a ne putem vitaminskih preparata jer rezultati nisu ni približno isti.

Najbolju kvalitetu sjemena imali su muškarci koji su u prehrani imali zastupljeno citrusno voće i zeleno lisnato povrće, a i jedno i drugo su najveći prirodni izvori vitamina C.

Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu Fertility and Sterility.