Zdravlje
0

Veći stres na godišnjem odmoru nego u uredu

Sarajevo-x.com
Četiri od deset radnika sa godišnjeg odmora se vrati pod većim stresom nego što su bili prije nego su otišli, upozoravaju stručnjaci sa britanskog Instituta za upravljanje i menadžment.

Studija sprovedena na ovom institutu otkrila je da se 40 posto radnika ne vraća s odmora u ured osjećajući se odmornijim, a čak 90 posto njih se brine da će ih dočekati hrpa e-mailova. Jedna trećina zaposlenih na odmoru nastavlja s poslom kako bi išli u korak s velikim zahtjevima na radnom mjestu, otkrilo je ispitivanje 2.500 menadžera.

Od onih koji rade na odmoru, 80 posto redovno odgovara na mailove putem svojih Blackberrija ili Smarthphonea, a gotovo polovina njih prima pozive. Jedan od deset uposlenika se vraća u ured za vrijeme trajanja godišnjeg odmora.

Glavna direktorica Instituta, Penny de Valk, izjavila je za Telegraph: "Davno su prošli dani kada su uposlenici uzimali pravi odmor i prekidali svaki kontakt sa radnim mjestom. Tehnologija može olakšati rad, ali otežava njegov prestanak. Nesigurna ekonomska situacija također tjera engleske radnike da stalno budu usredotočeni na posao. Cijela situacija nam otežava da se isključimo od posla, odmorimo se i napunimo baterije."

U prosjeku, radniku su potrebna dva dana da se privikne na godišnji odmor. 10 posto ispitanika izjavilo je da im treba i sedam dana prije nego se uspiju potpuno opustiti.

De Valk dodaje: "Veliki problem je što toliki broj zaposlenih dolazi u svoje urede s godišnjeg odmora, osjećajući veći stres nego što kad su otišli. Tjeskoba se gotovo podrazumijeva zbog velikog obima posla koji očekujemo kad se vratimo te strahu šta nas to može dočekati po povratku."

Pet načina da izbjegnete stres na godišnjem odmoru:

  • Pravilno raspodijelite svoj posao kolegama, dajući im jasne smjernice šta trebaju učiniti u vašem odsustvu,
  • Filtrirajte svoje mailove na hitne foldere i one koji mogu pričekati na odgovor,
  • Javite svojim saradnicima da vas neće biti u uredu da vam ne bi slali mailove,
  • Limitirajte kontakt sa uredom, a ako baš morate, pregledajte mailove samo jednom dnevno,
  • Po povratku prvo se sastanite sa kolegama, pa tek onda provjeravajte poštu.