Zdravlje
0

Važnost čudesnog organa - bubrega

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svrha Svjetskog dana bubrega jeste podizanje svijesti o važnosti bubrega, tog čudesnog organa koji ima ključnu ulogu u održavanju života, te širenje spoznaje o tome da su bubrežne bolesti česte, opasne, ali se mogu liječiti.

Glavna funkcija bubrega (svaki je otprilike veličine šake i smješteni su duboko u abdomenu) jeste uklanjanje otpadnih tvari metabolizma i suvišne tekućine iz organizma. Svakog dana bubrezi filtriraju oko 200 litara krvi!

Osim ove zadivljujuće svakodnevne funkcije, bubrezi imaju značajnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska, proizvodnji crvenih krvnih stanica, održavanju čvrstoće kostiju i razgradnji nekih bjelančevina.

Kada bubrezi postupno izgube svoju funkciju, govorimo o hroničnom smanjenju rada bubrega.  Riječ je o "podmukloj" bolesti čiji je tok često neprimjetan, jer bolesnik "ništa ne osjeća". 

Kod ljudi sa hroničnom bubrežnom bolešću povećan je rizik od povišenog krvnog pritiska, šećerne bolesti, srčanog i moždanog udara. Bubrežna bolest može se postupno pogoršavati do točke kada je bubrežnu funkciju potrebno nadomjestiti (ovaj stadijum bubrežne bolesti naziva se završni stadijum bubrežnog zatajenja). 

Bubrežna funkcija se nadomješta presađivanjem novog bubrega ili se bolesnike održava na životu "dijalizom". 

Riječ je o postupku pomoću kojeg se uz upotrebu  aparata za dijalizu (hemodijaliza) pročišćava krv bolesnika od otpadnih produkata metabolizma, odnosno o sličnom postupku u kojem kao membrana dijalizatora služi "potrbušnica" bolesnika (peritonejska dijaliza).
Kod bolesnika sa hroničnim otkazivanjem rada bubrega rizik od prerane smrti, prvenstveno od srčano-žilnih bolesti je u prosjeku 100 puta veći od rizika razvoja završnog stadija bubrežne bolesti (uremije). Iz ovoga proizlazi da rano otkrivanje i liječenje bolesnika sa hroničnim zatajivanjem bubrega, ne samo usporava napredovanje prema završnom stadiju bubrežnog zatajivanja (uremiji), nego i značajno smanjuje incidenciju srčano-žilnih bolesti koje su danas najčešći uzrok prerane smrti diljem svijeta.

Svjetski dan bubrega tradicionalno se obilježava drugog četvrtka u martu.