Zdravlje
0

Vaši nokti mogu biti odraz zdravlja

FENA
Zdravi nokti su jaki, savitljivi, ružičaste boje i bez pjega. Krhki i suhi nokti koji se listaju i lome, nisu samo kozmetički problem, već mogu biti i znak pomanjkanja nekih nutritivnih tvari, ili odraz lošeg zdravlja organizma.

Muče li vas krhki nokti, pokušajte sljedeću terapiju za uspješno liječenje sindroma, piše Narodnilijek.com.

Imajte na umu kako je svaka promjena na površini nokta siguran znak poremećene ravnoteže u organizmu. Na zdravlje i izgled noktiju utječu brojni faktori. Hladno vrijeme, stres, ugrožen imunološki sistem i nedostatak nekih nutrijenata mogu također pridonijeti krhkosti noktiju. Ipak, prehrana je najvažnija. Problem sindroma krhkih noktiju često se može uspješno liječiti kombinacijom nadopuna i sredstava za njegu noktiju.

Kada je u pitanju struktura noktiju, bjelančevina keratin te kombinacija minerala kalcija, selena, sumpora i kalija čine strukturu nokta. Stoga, jaki i zdravi nokti ovise o dovoljnom unosu tih nutrijenata. Važno je znati i to kako je kvalitet noktiju u uskoj vezi sa radom jetre.

Iako su nokti zapravo mrtvo tkivo, rastu iz korijena nokta koji je živ i to u prosjeku oko 0,3 cm mjesečno. Nokti rastu brže ljeti nego u bilo koje drugo godišnje doba. Da bi izrastao sasvim nov nokat na prstu ruke, potrebno je četiri do šest mjeseci, a kako bi izrastao nov nokat na nožnom prstu, potrebno je od osam do 12 mjeseci.

Za zdrave nokte trebalo bi konzumirati onu hranu koju voli jetra: cjelovite žitarice, povrće i mahunarke; potrebno je svakodnevno unositi kvalitetne bjelančevine (jaja, mlijeko, sir, meso, riba i mahunarke) barem jednom na dan zbog izvora keratina; uključiti hranu bogatu kalcijem poput zelenog povrća, nemasnih mliječnih proizvoda, sardina i badema. Kalcij se može dobiti i preko dodataka prehrani. Ukoliko se odlučite za taj način, obratite pažnju da se kalcij nalazi u obliku kalcijevog citrata i da u svom sastavu, uz kalcij, ima magnezij i vitamin D, kako bi se bolje iskoristio.

Također treba konzumirati sve vrste sjemenki i orašastih plodova jer su dobar izvor biotina i esencijalnih masnih kiselinama. Esencijalne masne kiseline igraju važnu ulogu u zdravlju kože, kao i noktiju. Što češće bi trebalo jesti povrće koje sadrži sumpor poput kupusa, brokule, karfiola, prokulice. Sumpor je važan kod stvaranja keratina.