Recepti za dugovječnost
0

Uz čašicu vina i svježu ribu doživite 100. godinu

Sarajevo-x.com
Nedavno objavljena studija još jednom je potvrdila da umjereno konzumiranje alkohola predstavlja 'ključ' za dugovječnost. No, svakako tu postoji i mnogo više načina da očuvate zdravlje i u poznim godinama života. Britanski Daily Telegraph prikupio je nekoliko savjeta za dugovječnost i to upravo iz zajednica gdje žive najdugovječnije osobe.

Naime, grčki otok Ikaria ima najveći broj 90-godišnjaka na svijetu. Mještani ističu kako svakodnevno konzumiraju takozvani planinski čaj. Piće, koje se ispija nekoliko puta dnevno, sadrži niz suhih biljaka, divlju mentu, ružmarin i kadulju.

Otok Ikaria je inače brdovit i zbog nedostatka prijevoznih sredstava mještani su prinuđeni ostati aktivni i u poznim godinama života, te redovno šetaju čak i u 80. ili 90. godini života.

Njihova prehrana se sastoji od velikih količina maslinovog ulja, voća i povrća, te veoma malo prerađene hrane.

Dugovječni su i stanovnici japanskog otoka Okinava. Naučnici vjeruju da bi razlog tome mogao biti njihov način ishrane. Naime, mještani ovog otoka nikada se ne prejedaju, a najčešće konzumiraju žitarice, ribe i povrće, a nastoje u organizam unositi što manje mesa, jaja i mliječne hrane.

Recept za dugovječnost je i umjereno konzumiranje vina, a da je to zaista tako potvrđuju i Sardinjani. Naime, oni piju vino proizvedeno od grožđa koje obiluje polifenolima i antoksidansima koji pomažu usporavanje procesa starenja.

Također, u dolini Hunza u Pakistanu veliki je broj 90-godišnjaka. Naučnici vjeruju da se razlog njihove dugovječnosti krije u konzumiranju voća, povrća i žitarica. Naime, oni uglavnom jedu sirove biljke, a u organizam unose velike količine marelice, trešanja, grožđa, šljive i breskvi.

U Vilcambambi, područje južnog Ekvadora, veliki broj osoba dočekao je svoj 100. rođendan i to veoma dobrog zdravstvenog stanja. Razlog njihove dugovječnosti se krije u potrošnji prirodne mineralne vode.

U kalifornijskoj zajednici adventista, Loma Linda, također žive dugovječne osobe, a naučnici vjeruju da je to zbog njihove vegetarijanske prehrane, ali i zbog toga što nisu izloženi stresnim situacijama.