Mali savjeti
7

Usporite starenje i sačuvajte zdravlje

Klix.ba
Srednja životna dob se povezuje sa mnogim zdravstvenim problemima, međutim, postoje načini za bar djelimično kontrolisanje starenje tijela.

Povećanje tjelesne težine, bolovi u zglobovima i zaboravnost su samo neki od simptoma starenja. Većina ljudi prije ili kasnije osjeti određene simptome starenja, ali postoje metode pomoću kojih se mogu boriti s tim.

Magnezijski dodaci ishrani i dijetetska vlakna mogu pomoći kod zatvorenosti.

Stučnjaci savjetuju smanjenje unosa alkohola u organizam, toplih napitaka i začinjene hrane, jer su oni glavni uzročnici toplotnih valova kod žena u menopauzi. Izbjegavanje objeda u kasnim satima će također pomoći u regulisanju tjelesne težine.

Ipak, najbolji prijatelj tijela su redovne fizičke aktivnosti. One će zasigurno pomoći kod skidanja masnih naslaga, ali i kod bolnih zglobova, jer što su jači mišići, manji je i pritisak na zglobove.

Redovne fizičke vježbe pomažu i kod problema zaboravnosti. Kako ne biste imali problema sa demencijom bitno je u ishranu uključivati što više ribe, povrća i maslinovog ulja.

"Do 75 posto našeg zdravstvenog stanja određuju dnevna ishrana i izbor stila življenja. Geni određuju samo 25 posto", kazao je Andrew Weil, osnivač Centra za integrativnu medicinu na Univerzitetu u Arizoni, prenosi Woman'sDay.