Novo medicinsko dostignuće
0

Uspjelo presađivanje lica

Sarajevo-x.com
Dvije uspješno obavljene operacije presađivanja kože i kostiju lica u Kini i Francuskoj ubrzaće progres sličnih operacija svugdje u svijetu, otkrivaju stručnjaci. Uspješne operacije izvršene su na Kinezu kojeg je napao medvjed i Francuzu kojem je s lica uklonjen masivni tumor.

Pacijentu iz Kine hirurzi su presadili kožu s lica 25-godišnjaka koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Farmera iz kineske provincije Yunnan napao je medvjed i tako mu uništio cijelu desnu stranu lica. Nesretnom Kinezu su presađene usne, nos, koža, mišići i kosti lica.

Iako se njegov organizam dugo borio s odbacivanjem kože, transplantacija je na kraju uspjela.

Pacijent je izjavio da se nakon par godina, koliko je trajao oporavak, više ne osjeća kao čudovište.

Druga uspješna transplantacija izvršena je na 29-godišnjem Francuzu čije lice je bilo deformisano ogromnim fibromom, tumorom koji zahvata mišiće lica.

Britanski profesor oralne i maksifacijalne hirurgije Ian Hutchinson, rekao je da su ove operacije medicinska čuda i da će ohrabriti ljekare i pacijente na komplikovane procedure transplantacije kože i mišića lica.

U razgovoru za BBC, Roger Green, predsjednik britanske Asocijacije za rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju, također je rekao da "i pored rizika kao što je odbacivanje transplantata , ova specifično teška procedura može izmjeniti život pacijenata koji su pretrpjeli ogromne traume zbog povreda i bolesti lica".