Počelo testiranje lijeka
0

Uskoro tableta za triježnjenje i liječenje ovisnosti o alkoholu

Klix.ba
Istraživači vjeruju da iomazenil, ukoliko se konzumira prije alkohola, može poništiti neke od efekata alkohola na mozak.

Testovi u simulatoru vožnje će pokazati da li su volonteri sigurniji prilikom vožnje pod utjecajem alkohola. Rezultati početnih ispitivanja pokazuju da oni koji prije alkohola konzumiraju iomazenil brže koče i rjeđe prelaze u suprotnu traku.

Međutim, istraživači sa Univerziteta Yale ne žele samo napraviti lijek koji će ljudima omogućiti da piju više.

Oni se nadaju da će, tako što pomoću iomazenila ponište djelovanje alkohola na određene moždane ćelije, stvoriti ''trezvene pilule'', koje će pomoći alkoholičarima da prestanu piti, tako što će im ''oduzeti'' dio zadovoljstva, piše Daily Mail.

''Lijek koji ima potencijal da blokira utjecaj alkohola na centralni nervni sistem bi se mogao koristiti kao unikatna terapija u liječenju alkoholizma'', rekao je Deepak D'Souza, istraživač i psihijatar.

U drugom istraživanju, nalokson, spoj hemijski sličan lijeku koji se daje korisnicima heroina u slučaju predoziranja, će početi testirati na ljudima. Miševi, na kojima je lijek testiran, se nisu mogli napiti bez obzira na to koliko alkohola su unosili u organizam.

Međutim, ovakvi lijekovi ne štite druge organe od oštećenja izazvanih alkoholom.

Jedna od opcija je i bezopasni alkohol. Britanski naučnici pokušavaju napraviti spoj koji pruža sva zadovoljstva kao i alkohol, ali koji nema nikakvih štetnih utjecaja.