Čudotvorni korijen iz Azije
3

Đumbir ublažava posljedice hemoterapije

Sarajevo-x.com
Đumbir, egzotična začinska biljka neizostavna je namirnica u azijskoj kuhinji, a posljednjih godina đumbir se i kod nas može kupiti u svakoj većoj prodavnici.

Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina, a jedno američko istraživanje nedavno je dokazalo i da đumbir smanjuje neprijatne posljedice hemoterapije koji dobijaju pacijenti oboljeli od zloćudnih tumora i raka.

Istraživanje koje je vršeno na 644 pacijenta pokazalo je da su pacijenti koji su dnevno uzimali od pola do jednog grama sušenog đumbira ili pilula s đumbirovim prahom, osjećali i do 40 posto manju mučninu i vrtoglavicu kakvu inače izaziva hemoterapija.

Kada je riječ o ljekovitim svojstvima đumbira, odavno je poznato da on može poslužiti kao odlično sredstvo za smirenje stomačne nervoze. Isto tako konzumiranjem đumbira mogu smiriti nezgodne mučnine koje doživljavaju putnici na brodovima za krstarenje.

U ishrani se koristi korijen đumbira koji u sto grama ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g, te 18 grama ugljikohidrata.

Đumbir od minerala sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Svježim, naribanim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i ukuhanog voća. Isto tako, suhi đumbir se dodaje teško probavljivim jelima ili šolji čaja od mente kako bi smirili stomačne tegobe uzrokovane alkoholnim pićima ili masnom i začinjenom hranom.