20.07.2008. u 21:42

Đumbir kao lijek

Sigurno ste već do sada saznali da mnoge namirnice koje redovno koristite u kuhinji sadrže ljekovita svojstva, ali da li znate kakva tačno ljekovita svojstva imaju pojedine namirnice. Ovoga puta donosimo vam korisne informacije o đumbiru, egzotičnoj začinskoj biljki koja je neizostavna namirnica u azijskoj kuhinji, ali u posljednje vrijeme i kod nas.



Đumbir se koristi kao hrana i lijek već hiljadama godina. Kada je riječ o ljekovitim svojstvima đumbira, on može poslužiti kao odlično sredstvo za smirenje stomačne nervoze. Čak su i rezultati nekoliko naučnih studija pokazali da se konzumiranjem đumbira mogu smiriti nezgodne mučnine koje doživljavaju putnici na brodovima za krstarenje.

Ljudi širom svijeta koriste đumbir i za ublažavanje bolova. Tako svježe komade đumbira ili sušeni đumbirov prah možete dodati u hranu i olakšati hronične bolove koji vam zagorčavaju život, naročito ako patite od artritisa.

Prema rezultatima studije naučnika sa Univerziteta u Michiganu iz 2006. godine đumbir može poslužiti i kao učinkovito sredstvo za poticanje samouništenja stanica raka jajnika.

U svakom slučaju potrebne su nove detaljnije analize ljekovitih svojstava ove začinske biljke porijeklom iz Kine, ali preliminarni nalazi su, prema mišljenju stručnjaka, veoma obećavajući.



Ljekoviti dio ove neobične biljke koja može rasti do jednog metra visine predstavlja korijen. Naučnici su dokazali da korijen đumbira smiruje kašalj, stimuliše cirkulaciju, otklanja grčeve, pospješuje funkciju jetre, a i snažan je antioksidans.

Sto grama korijena đumbira ima energetsku vrijednost od 80 kcal, od čega je sadržaj proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g.

Mineralni sastav korijena đumbira je vrlo raznolik, a u značajnijim količinama sadrži kalij, bakar, magnezij i mangan. Od vitamina sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, poput vitamina B6, te u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin.

Svježim đumbirom možete začiniti gotovo sva jela od mesa, peradi, ribe, juhe, variva i ukuhanog voća. Komad oguljena korijena se kuha s jelom i naposljetku ukloni ili se sitno nariba.

Aroma će biti intenzivnija ukoliko se korijen samo dobro opere četkom i neoguljen dodaje jelu (narezan ili nariban). Od naribanog đumbira se priprema čaj koji ugodno zagrijava cijelo tijelo, ili se dodaje slatkim jelima i tijestu za kolače.
(Sarajevo-x.com)
Tagovi: lijek


Komentari na članak - Ukupno: 11
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Svi komentari
 

Rate li kod nas? Navodno je moja poznanica uzgajala ga u bašti i tvrde da uspijeva?

 

Ako je đumbir drugo ime za racku onda vjerujem da sve lijeci..

 

Đumbir pomaže kao lek za mnoge bolesti i tegobe:
poremećaj krvnih sudova (tromboza)
povišeni nivo holesterola i triglicerida
potpomaže znojenje i izbacivanje toksina iz organizma
problemi sa ... Pročitaj više

 

Đumbir pomaže kao lek za mnoge bolesti i tegobe:
anoreksija
astma
bolovi u zglobovima
bolovi kičme
bolesti krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobol... Pročitaj više

 

Djumbira ima u trznom centru u Merkatoru...

 

interesuje me da li je tacno da đumbir djeluje na smirenje zivaca, i uopce da osobe koje piju caj i druge pripravke od đumbira su smirene i opustene...Hvala

 

i dobar e za slabeenje:)

 

gdje se moze kupiti djumbir?

 

dobar je za grlo, a potice i cirkulaciju pa je dobar i protiv glavobolje!!! ja ga najvise koristim u kuhanju i kao napitak kada pocne da boli grlo..... super pomaze...

 

Evo da ti ja kazem - hvala

prikaži više komentara

Kupujete li organsku hranu?

FACEBOOK PREPORUKE