Zdravlje
0

Uklanjanje zdravih ćelija oko tumora smanjuje šanse za povratak bolesti

Sarajevo-x.com
Žene koje boluju od raka dojke mogu smanjiti rizik da se bolest vrati ukoliko dopuste hirurzima da uklone malu količinu zdravog tkiva koje okružuje tumor, piše "Daily Mail".

Istraživanje je pokazalo da se šanse za povratak bolesti mogu smanjiti za više od 90% ukoliko se ukloni najmanje 2 mm zdravog tkiva koje okružuje tumor.

Operacija uklanjanjanja dijela ženske dojke je uvijek stresno iskustvo, pa mnogi specijalisti iz kozmetičkih razloga žele sačuvati što više zdravog tkiva.

Posljednje istraživanje je potaknulo doktore da daju nove smjernice kako bi pokušali smanjiti šanse za povratak tumora. Količinu tkiva koja se odstranjuje procjenjuje hirurg.

Neki od njih odstrane samo milimetar oko tumora, dok drugi ponekad odstrane i više od 1 cm u nadi da se bolest neće vratiti.

Doktori iz bolnice "Good Hope" u Sutton Coldfieldu u Birminghamu su saznali da se uklanjanjem veće količine zdravog tkiva drastično smanjuje stopa recidiva tumora, posebno kod žena koje boluju od invazivnog raka dojke, koji je smrtonosniji od drugih koji se šire na druge organe.

U istraživanju u kojem su učestvovale 303 žene, doktori su otkrili da, ukoliko je najmanje 2 mm zdravog tkiva uklonjeno, postoji 2,4 % šansi da će se tumor vratiti. Ako se odstrani samo 1 mm tkiva, šanse za povratak tumora su 35%.

Istraživanjem nije pronađena jaka veza između količine odstranjenog tkiva i stope recidiva neinvazivnog tumora koji je manje opasan.