Zdravlje
26

U ženskim torbama se nalaze E. coli i fekalni streptokoki

Klix.ba
Sljedeći put kada posegnete u svoju torbu da izvadite novčanik ili nešto drugo možda ne bi bilo loše da znate da možete pokupiti i neku bolest, potencijalno smrtonosnu, upozorili su stručnjaci.

Prema novom istraživanju, u ženskim torbama iz kojih su uzeti uzorci pronađena je Escherichia coli, kao i druge štetne bakterije, pa čak i tragovi izmeta. Sve to je pronađeno i na dnu torbe za laptop i u torbi za teretanu.

Tokom istraživanja, u ženskim torbama su, dakle, pronađene bakterije kojima se može otrovati hrana, što može biti veoma opasno, poput spomenute E. coli, kao i fekalnih streptokoka, što može uzrokovati upalu pluća i bakterijski meningitis.

Istraživanje se također bavilo i navikama vlasnica torbi te je otkriveno da 33 posto žena nikada ne čiste svoje torbe. Veći broj ispitanih je također priznalo da nose prljave gaće.

Također, petina ispitanika žvaće žvakaću koju pronađe negdje na dnu svoje torbe, nakon što sa nje samo očisti dlake i trunje, navodi se u istraživanju koje je naručio Mentos Gum, prenose britanski mediji.