Zdravlje
223

U Tuzli predstavljena metoda za potpuno izlječenje hepatitisa C

Piše: A. K.
(Foto: Klix.ba)
Hronični hepatitis C kao jedan od najčešćih uzročnika ciroze jetre uzimao je 350.000 života godišnje u cijelom svijetu, a danas je postao uspješno izlječiva bolest zahvaljujući novom tretmanu koji je u određenoj mjeri već postao dostupan i pacijentima u Bosni i Hercegovini.

Stopostotno izlječenje hroničnog hepatitisa C omogućava novi tretman koji podrazumijeva upotrebu kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 sedmice kod težih oblika bolesti.

Zvanično predstavljanje tretmana protiv hroničnog hepatitisa C upriličeno je večeras u okviru prve sesije godišnjeg sastanka Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH koji se održava u Tuzli.

"Ova terapija je jako skupa, a na zapadu košta više od 100.000 dolara. Mi imamo jednu povlaštenu cijenu koja je isključivo rezultat bh. kancelarije proizvođača lijeka gdje dobijemo više terapija za istu cijenu. Prošle godine smo dobili 15 donacija od farmaceutske kuće koja je proizvođač lijeka i one su upotrijebljene u kliničkim centrima u Tuzli, Sarajevu, Banja Luci i Mostaru", kazao je specijalista interne medicine i subspecijalista-gastroenterohepatolog u Univerzitetsko-kliničkom centru (UKC) u Tuzli prof. dr. Nermin Salkić.

Pacijenti negativni na virus

Svi bh. pacijenti kod kojih je vršena primjena ovog tretmana na kraju su bili negativni na virus, čime je potvrđena učinkovitost terapije.

"Mislim da smo na dobrom putu da i ostale pacijente polako počnemo rješavati, jer je plan Svjetske zdravstvene organizacije da se do 2030. godine pokuša reducirati virus hepatitisa C, upravo zbog činjenice da imamo jako moćnu i potentnu terapiju na raspolaganju", istakao je Salkić.

Najefikasniji tretman protiv hroničnog hepatitisa C je do sada imao efikasnost izlječenja koja se kretala do 60, eventualno 70 posto, neovisno o genotipu virusa, a prije dvije godine na tržištu su se, neovisno jedan od drugog, pojavila dva tipa takozvanog "direktno djelujućeg" tretmana koji podrazumijeva uzimanje kombinacije tabletarnih lijekova u trajanju od 12, odnosno 24 nedjelje kod težih oblika bolesti.

Prednost ovog tretmana, pored njegovog izuzetno uspješnog djelovanja, ogleda se i u načinu primjene. Pacijent za razliku od dosadašnjih tretmana, lijekove unosi u obliku tableta ili kapsula.

Radi se o kombinaciji nekoliko lijekova koji djeluju na različite mete u procesu razmnožavanja virusa HCV, sa krajnjim rezultatom da se njegovo umnožavanje u cijelosti zaustavi, čime se pruža prilika imunološkom sistemu organizma da "očisti" preostale čestice virusa i na taj način eliminiše infekciju.

Za razliku od prethodnog, ovaj tretman se može primjenjivati i kod pacijenata kojima je transplantirana jetra zbog infekcije virusom hepatitisa C, a koji redovno bivaju ponovno inficirani nakon transplantacije.

Proveden postupak trajne nabavke lijekova u FBiH

Nabavljanje ove terapije za pacijente na području Federacije BiH ne bi bilo moguće bez Fonda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH koji je glavni finansijer, s obzirom na to da liječenje oboljelih od hroničnih virusnih hepatitisa spada na teret ovog fonda.

"Fond je već proveo postupak trajne nabavke lijekova za takozvanu 'trojnu terapiju' čija bi primjena u najskorije vrijeme trebala da krene, odnosno nakon narednog sastanka komisije koja odobrava primjenu ovih lijekova. Svi pacijenti, u skladu s aktima i uputstvima po kojima radi federalni fond imaju dostupnost, u ovom slučaju zbog specifičnosti oboljenja, putem kliničkih centara u Sarajevu, Tuzli i Mostaru", istakao je šef Službe za medicinsko – farmaceutske poslove u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja.

Godišnji sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH okupio je veliki broj domaćih, ali i stručnjaka iz inostranstva. Svi oni će u naredna dva dana u Tuzli imati priliku za međusobnu razmjenu dosadašnjih iskustava iz oblasti gastroenterologije i hepatologije.

"Veoma je značajno da su se eminentni stručnjaci iz ove oblasti okupili Tuzli, gradu čiji klinički centar prednjači u liječenju hepatitisa i ovakave skupove treba njegovati", istakao je ministar zdravstva Tuzlanskog kantona Bahrudin Hadžiefendić, koji je godišnji sastanak Asocijacije gastroenterologa i hepatologa BiH proglasio otvorenim.

Na dvodnevnom sastanku svoja iskustva će prezentirati i predstavnici Asocijacije gastroenterologa Srbije i Hrvatskog gastroenterološkog društva.