Roche
0

U prvom polugodištu skoro milijarda dolara od "Tamiflua"

FENA
Foto: AFP/Getty Images/File
Foto: AFP/Getty Images/File
Vrijednost prodaje antivirusnog lijeka "tamiflu" premašila je milijardu švicarskih franaka (946 miliona dolara) u prvih šest mjeseci 2009., a sličan rezultat predviđa se i za drugo polugodište, saopćili su danas predstavnici švicarske farmaceutske firme "Roche".

Japanska filijala "Rochea" objavila je da namjerava povećati snabdijevenost tržišta Japana "Tamifluom", da bi do marta 2010. ovim lijekom bilo tretirano dodatnih 12 miliona stanovnika te zemlje, prenosi Reuters.

Šef odsjeka za proizvodnju lijekova u "Rocheu" Willim Burns je na konferenciji za novinare izjavio da je osnovna djelatnost firme u veoma dobrom stanju i kada se izuzme uspješan plasman "Tamiflua" širom svijeta.

Predstavnici kompanije su istakli da izolirani slučajevi otpornosti na "Tamiflu" kod oboljelih od nove gripe ne predstavlja za njih nikakvo iznenađenje, jer se to dešavalo i tokom kliničkih testiranja lijeka, i to kod osoba oboljelih ne od pandemijskog, nego od sezonskog gripa.

Po objavljivanju dobrih rezultata za prvu polovinu 2009, u julu, u švicarskoj kompaniji su povisili prognoze poslovanja za drugi dio ove i za cijelu 2010. godinu.

Dionice "Rochea" su danas povećale vrijednost za 0,3 procenta, na 165,90 švicarskih franaka.