Zdravlje
7

U posljedicama po zdravlje ljudi, ne postoji razlika između aktivnog i pasivnog pušenja

FENA
Pušenje ne samo da uzrokuje mnoga oboljenja već utječe i na kvalitetu i dužinu života.

Pritom, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), svake godine odnosi šest miliona života širom svijeta.

Brojne studije potvrdile su da konzumiranje duhana i duhanskih proizvoda kao i izlaganje duhanskom dimu ili tzv. pasivno pušenje znatno doprinose obolijevanju, invalidnosti i prijevremenom umiranju u svim starosnim skupinama.

U povodu Svjetskog dana nepušača stručnjaci ističu da, u posljedicama po zdravlje ljudi, ne postoji razlika između aktivnog i pasivnog pušenja.

Svaki oblik izloženosti duhanskom dimu izaziva ozbiljna oštećenja respiratornog sistema, srca i krvnih sudova, kože, koštanog sistema, reproduktivnih organa, mozga kao i pojavu malignih neoplazmi.

Rezultati Studije o stanju zdravlja odrasloga stanovništva u FBiH u 2012. godini potvrđuju da je pušenje vodeća bolest ovisnosti u FBiH. Prema tom istraživanju 44 posto ispitanika su stalni pušači, od toga 56 posto muškaraca i 32 posto žena.

Značajnu izloženost pasivnom pušenju potvrđuju rezultati istog istraživanja po kojem je više od polovine ispitanika u FBiH navelo izloženost duhanskom dimu od drugih pušača u vlastitoj kući, 44 posto izloženost duhanskom dimu na radnom mjestu, a 52 posto od drugih pušača na javnom mjestu.

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod mladih (GYTS) koje je radio Zavod za javno zdravstvo FBiH bilježi se smanjenje potrošnje duhanskih proizvoda kod školske djece i mladih te se u 2013., u odnosu na 2008. godinu, bilježi smanjenje sa 14 posto na 12 posto stalnih pušača i to u oba spola. Pasivno pušenje kod mladih također bilježi pad.

Regionalni ured WHO sloganom "Zaustavimo ilegalnu trgovinu duhanskih proizvoda" ove godine upozorava na javno zdravstveni značaj nelegalnog prometa duhanskih proizvoda koji značajno ugrožava ekonomije država širom svijeta.

WHO donijela je 2012. godine protokol koji, kroz Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, putem međunarodnih sporazuma rješava ilegalnu trgovinu duhana, a cilj je uklanjanje svih oblika nezakonite trgovine duhanom i duhanskim proizvodima. Za rješavanje ilegalne trgovine, Protokol uspostavlja aktivnosti i ciljanu odgovornost u vidu oduzimanja i zbrinjavanja zaplijenjenih proizvoda, kao i plaćanja kazni.

Iz Udruženja Progresivni razvoj organizacija i individua (PROI) vjeruju da se samo uključivanjem svih relevantnih aktera i podizanjem svijesti o tom rastućem problemu, zajednički može pronaći najbolje rješenje.

Rad PROI-a u toj oblasti započeo je u 2014. godini i osim ljudskih prava u kontroli duhana obuhvata i aktivnosti prevencije ovisnosti o duhanu i duhanskim prerađevinama, promoviranja zdravih stilova života i razvijanja pozitivnih stavova prema svom i tuđem zdravlju.

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. maja, a Zavod za javno zdravstvo FBiH, u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, Crvenim križom FBiH, Udruženjem PROI i Partnerstvom za javno zdravlje obilježilo ga je simbolično danas kad je u BiH na snagu stupilo novo poskupljenje cigareta.