Zdravlje
0

U BiH godišnje 1.353 žene obole od karcinoma dojke

FENA
Prema neslužbenim podacima, u Bosni i Hercegovini godišnje od karcinoma dojke obole 1 353 žene, a njih 500 izgubi život u borbi s tom bolešću, kazala je u izjavi za Fenu Vasvija Jambrešić, predsjednica Udruge žena za maligna oboljenja "Novi pogled".

Po njezinim riječima, u Bosni i Hercegovini još ne postoji registar koji bi pružio službene podatke o broju žene oboljelih od karcinoma dojke te je jedan od ciljeva te udruge rad na uspostavljanju takvog registra.

Na svjetskoj razini svaka osma žena je imala, ima ili će imati karcinom dojke što govori da je ta bolest u uzlaznoj putanji. No ženama treba poslati poruku da karcinom dojke, zahvaljujući ranoj dijagnozi i suvremenoj medicini, sve više postaje kronična, a ne smrtonosna bolest, kazala je Jambrešić te dodala da je spomenuta bolest u 95 posto izlječiva ako se otkrije na vrijeme.

Udruga je prošle godine završila kampanju "Zagrljaj podrške" koja je prerasla u projekt koji se provodi u gradovima organiziranjem izložbi umjetničkih fotografija žena oboljelih od karcinoma dojke. Taj projekt ima humanitarni karakter jer se njegovom provedbom prikupljaju sredstva za dva pokretna mamografa u BiH te edukativni karakter kako bi se javnost upoznala sa značajem prevencije te bolesti.

Iako u rizične skupine žena koje bi mogle oboljeti od karcinoma dojke spadaju žene u menopauzi te žene čije su članice obitelji bolovale od te bolesti danas se nažalost dobna granica snižava pa ima slučajeva da od raka dojke obole i žene od 14 godina starosti, kazala je Jamrešić.

Ona je također istaknula da u sklopu aktivnosti na edukaciji javnosti o značaju prevencije te bolesti Udruga organizira predavanja za završne razrede srednjih škola u Mostaru te da svi zainteresirani mogu putem besplatnog telefona 080/020210 dobiti informacije o toj bolesti.

Udruga "Novi pogled" organizira 10. travnja u Mostaru izložbu umjetničkih fotografija žena oboljelih od karcinoma dojke, a izložba je već održana u Sarajevu, Banja Luci i Zenici.

Tim povodom također će biti organizirana konferencija za novinstvo na kojoj će se nazočni upoznati s rezultatima kampanje "Zagrljaj podrške" te zahvaliti mostarskom gradonačelniku Ljubi Bešliću što ta udruga odnedavno radi u vlastitim prostorijama.