Zdravlje
81

Turska: Za pet mjeseci izgubio 90 kilograma

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Yusuf Kaklik, imam iz mjesta Iskenderun u blizini turskog grada Hataya, obzirom da je zbog prekomjerne tjelesne težine imao zdravstvenih problema te nije bio u stanju obavljati posao, za pet mjeseci je izgubio 90 kilograma.

Kaklik (33) je dostigao tjelesnu težinu od 210 kilograma, te se odlučio na operaciju želuca. Nakon operacije za pet mjeseci je izgubio 90 kilograma. Specijalista hirurg dr. Cavit Goktas izjavio je kako je pacijent dostigao nivo “super pretilosti”, zbog čega nije bio u stanju obavljati posao, te bio izolovan od društva.

Goktas je kazao kako je pacijent zbog prekomjerne tjelesne težine imao i bolest hipertenzije, apneje, te hronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB).

"Operisan je, a obzirom da se pridržavao uputa nakon operativnog zahvata za pet mjeseci izgubio je 90 kilograma, te sa 210 pao na 120 kilograma", kazao je Goktas.

Dodao je kako Kaklik nema više nikakvih zdravstvenih problema, te da bi ovim tempom za godinu dana trebao izgubiti još 45 kilograma.

Kaklik je izjavio kako je sretan zbog gubitka kilograma, posebno zbog činjenice da će ponovo moći obavljati imamsku dužnost.