Zdravlje
26

Trovanje vodom nije rijetko: Previše vode može biti smrtonosno

Klix.ba
Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na posljedice unosa previše vode nakon što je jedna žena u Velikoj Britaniji hospitalizovana zbog trovanja vodom.

Pedesetdevetogodišnja Britanka došla je u bolnicu sa simptomima infekcije urinarnog trakta, zbog čega je povećala unos vode nadajući se kako će voda izbaciti infekciju iz organizma.

Međutim, ona je vrlo brzo osjetila slabost, a u bolnicu je primljena sa niskim nivoom soli u krvi, usljed čega je mogla umrijeti.

Ljekari sada preispituju dozvoljenu količinu vode i preispituju koliko vode dnevno je čovjeku dovoljno.

"Pacijentima savjetujemo da unose dosta tekućine i održavaju organizam hidriranim kada su bolesni, ali šta zapravo želimo postići time? Postoje li loše strane ovog, naizgled bezazlenog savjeta", pitaju se liječnice Laura Christine Lee i Maryann Noronha nakon što Britanka koja je primljena u bolnicu još nije počela davati znakove oporavljanja.

Žena je nekoliko puta povraćala, osjećala se loše i imala je poteškoće sa govorom. Tokom dana je unosila i po nekoliko litara vode prema preporuci ljekara.

Trovanje vodom poznato je i dokumentovano stanje i simptom je nekih drugih stanja kao što su naporne fizičke aktivnosti, kao i uzimanje droga koje izazivaju žeđ. Stanje može biti smrtonosno sa simptomima kao što su povraćanje, glavobolje, konfuzija, naticanje, koma...

Zapravo ne postoji tačna količina vode koju osoba može unijeti tokom dana. Ljekari savjetuju povećan unos tekućine u slučajevima dehidracije ili izmokravanja urina tamne boje.