Zdravlje
3

Tri načina kako da sačuvate vitalnost mozga bez obzira na godine

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Kako čovjek stari neminovno se javljaju brojni zdravstveni problemi jer tijelo i um počinju usporavati.

Posebno neugodno može biti gubljenje pamćenja i usporavanje motoričkih funkcija. Ipak, i to se može preduprijediti za što postoje tri jednostavna koraka, navodi portal Ksl.com.

  1. Za vaš mozak uvijek je korisno da ga stimulišete što više, a pomoći može bilo koja intelektualna vježba. Pokušajte da naučite svirati muzički instrument. Svaki novi izazov koji postavite svom mozgu imat će pozitivan efekat na pamćenje. Neurohirurg Berkeley Bate kaže da je istraživanje na miševima i ljudima pokazalo da stimulisanje mozga novim izazovima povezuje nervne ćelije, a čak može pomoći u stvaranju novih nervnih ćelija.

  2. Fizička vježba je iznimno korisna za vitalnost mozga jer se na taj način prema glavi transportuje krv bogata kisikom. Pokušajte uspostaviti rutinu kada je riječ o fizičkim vježbama bilo koje vrste. Bate ističe da se nervne ćelije bolje povezuju i na ovaj način, a mozak postaje efikasniji i prilagodljiviji.

  3. Pojedine namirnice također mogu pomoći da mozak bolje funkcioniše. Preporučuje se konzumiranje žitarica, zelene salate i povrća.