Zdravlje
5

Tri minute snažnih vježbi imaju više učinka na tijelo nego 45-minutne vježbe izdržljivosti

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Većina zaposlenih ljudi kaže kako nema dovoljno vremena za vježbanje, ali to više neće biti prihvatljiv izgovor. Naučnici sa McMaster Univerziteta su otkrili kako su kratke serije snažnih vježbi daju isti rezultat kao i tradicionalna duga vježbanja.

Istraživači su regrutovali 27 neaktivnih muškaraca da učestvuju u istraživanju koje je trajalo 12 sedmica. Neki su imali obavezu brzog trčanja u intervalima (SIT), dok su drugi radili vježbe kontinuiranog usavršavanja (više sesija koje traju između 30 i 60 minuta bez pauze-MICT). Također, kreirana je grupa muškaraca koji nisu vježbali.

Članovi SIT protokola provodili su najviše 10 minuta vježbajući - 20 sekundi brze vožnje bicikla, dvije minute zagrijavanja, tri minute rastezanja i dvije minute lagane vožnje. Članovi MICT platforme vježbali su 50 minuta, od kojih su 45 konstantno vozili bicikl, dvije minute se zagrijavali i tri minute rastezali.

Istraživači su analizirali efekte vježbanja na osjetljivost na inzulin, kardiometabolizam, uključujući kardiorespiratornu kondiciju i mitohondrijski sadržaj skeletnih mišića. Obje grupe su imale vrlo slične rezultate uprkos tome što su se vrijeme i vježbe koje su radili razlikovali. Dokazano je da efektni rezultati mogu biti postignuti i ako vježbate samo nekoliko minuta.

Raniji vodiči savjetovali su ljude da lagano vježbaju 150 minuta sedmično, a 75 minuta snažno. No, nova studija pokazuje da vježbanju trebate posvetiti samo 30 minuta sedmično, ali da to radite efektno. Snažne vježbe trebate raditi samo tri minute.