Istraživanje
0

Trčanje razvija ovisnost sličnu heroinskoj

Sarajevo-x.com
Neumjereno vježbanje može razviti kod osobe ovisnost, sličnu onoj koju izaziva konzumacija droga, otkrivaju istraživači.

Naučnici vjeruju da prekomjerno vježbanje u mozgu uzrokuje istu reakciju koju izazivaju droge poput heroina.

Nagli prestanak aktivnosti, naime, ima iste simptome, kao i ovisnici kad im se oduzme droga: drhtanje, previjanje, cvokotanje zubima i sklapanje očnik kapaka, piše Daily Telegraph.

"Kao što je slučaj s uzimanjem hrane, ali i ostalim stvarima, umjerenost je, čini se, ključna. Vježbanje je dobro za fizičko i mentalno zdravlje, ali važno je znati mjeru", kaže autor studije profesor Robin Kanarek s Tufts Universityja u Massachusettsu.

I prije se znalo da fizička aktivnost proizvodi endorfin i dopamin, enzime koji su zaslužni za osjećaj ugode.

Tim stručnjaka je zajedno s profesorom Kanarekom, inače psihologom, posmatrao ponašanje dvije grupe pacove - jedni su vrijeme provodili na točku, vježbajući, dok se drugi uopšte nisu bavili fizičkom aktivnošću. Zatim su svima ubrizgali nalokson, drogu koja se koristi kako bi blokirala efekte koje heroin ima na organizam.

Rezultat je bio da su aktivni i neaktivni glodari reagovali na drugačiji način. Aktivni pacovi su imali iste simptome kao i pacovi koji su ovisni o heroinu.

Na neaktivne pacove nalokson nije uopšte imao učinka.