Zdravlje
3

Transplantacijom jajnika do vječne mladosti žena

Klix.ba
Naučnici Univerziteta Uttah otkrili su kako zamjena starih jajnika sa mlađim produžava životni vijek te zaustavlja starenje, smanjuje rizik od artritisa, srčanih bolesti i oštećenja mozga ili jetre.

Profesor Jeffrey Mason, koji je vodio studiju rađenu deceniju, kazao je kako mišice nisu izgledale staro nakon urađene transplantacije.

Njegov tim je usadio jajnike iz mišica starih 60 dana u mišice koje imaju godinu dana. Starije mišice su prolazile kroz fazu koja vodi do menopauze. Četiri mjeseca nakon što su im usađeni embriji njihov imuni sistem i metabolizam su bili slični kao kod mlađih životinja. Najstarija mišica (1.034 dana) izgledala je mlado kao da ima pola godina od stvarnih. Živjela je duže od prosječnog životnog vijeka mišica 650 dana.

Profesor Mason se nada da će uzgojiti matične ćelije u ženama od 20 godina kako bi ih usadili kada ostare. Ovo ne bi samo produžilo životni vijek žene već bi je i riješilo posljedica menopauze. Ipak, upozoravaju da bi nakon transplantacije morali koristiti doživotno lijekove.

Studija koja je rađena u Tokiju pokazala je kako su mišice živjele 40 posto duže i da su bile energičniji i plodniji.

"Mišice su se ponašale kao u mlađoj dobi. Pokazivale su interes za suprotni spol, parile se i imale potomke. Starije mišice obično ostaju u uglu kaveza i ne miču se mnogo, ali mišice kojima su usađeni jajnici su bile energičnije i brže su se kretale", kazala je dr. Noriko Kagawa.