Naučnici tvrde
0

Tračanje je dobro za zdravlje

Sarajevo-x.com
Žene su puno sretnije i zdravije ukoliko s vremena na vrijeme tračaju sa svojim prijateljicama, objavljeno je u studiji koju su proveli naučnici sa Univerziteta u Michiganu.

Istraživanje u kojem je učestvovalo više od 160 žena pokazalo je da su žene zdravije ako povremeno tračaju s prijateljicama jer takav vid 'razonode' smanjuje nervozu i ublažuje stres.

Naučnici tvrde da je kod žena koje imaju običaj tračati povećana razina hormona progesterona, koji smanjuje stres, a istovremeno taj hormon je jedan od ključnih faktora socijalnog ponašanja žena.

"Ovaj ženski hormon, koji nastaje u jajnicima, ima veoma važnu ulogu u socijalnom ponašanju žene, jer one koje imaju povećanu razinu progesterona su obično ljubaznije i uvijek spremne pomoći drugima", kazala je profesorica Stephanie Brown koja je predvodila istraživanje.

Sprovedeno istraživanje je veoma važno, tvrde naučnici, i zbog toga što dokazuje vezu između socijalnog ponašanja žene i razine hormona u njenom organizmu. Žena koja ima povećan nivo progesterona sklonija je bliskim i čvrstim vezama, te živi puno sretnije i duže.