Prebrzo stari
0

Tinejdžerka izgleda starije od svoje majke

Sarajevo-x.com
Maloj Hayley Okines iz Engleske je rečeno da neće živjeti duže od svoje 13 godine, međutim, napunila je 14 godinu, uprkos dijagnozi koju ima od rođenja, a to je da preuranjeno i perbrzo stari.

Mala Okines pati od bolesti koja se zove progeria koja učini djecu starom prije tinejdžerske dobi, tako je njeno tijelo staro kao tijelo osobe koja ima 105 godina.

Hayley je odlučila napisati knjigu o svom životu i diskriminaciji kojoj je svakodnevno izlažu školski drugari i društvo uopšte.

Knjigu je dijelom napisala i njena majka Kerry dodajući nekoliko poglavlja svog iskustva kao majke djeteta koje zna da će brzo umrijeti.

"Uvijek je bila zrela i mnogo ispred svoga društva. Ona je jedna od osam miliona, toliko je rijedak njen sindrom", rekla je Kelly, prenosi britanski portal Daily Mail.

Ukupno je poznato da u 32 države ima 89 djece koja pate od progerie. Prošle godine su ljekari rekli Hayley da su njene kosti veoma stanjene i da mora nositi neugodnu ortozu koja bi je sačuvala od lomova kostiju ukoliko padne.

"Osjećam se kao da imam budućnost koju planiram. Mislim da ću se možda i udati kada odrastem. Moja mama kaže da će taj neko morati biti poseban da vidi izvan okvira moje bolesti", kaže Hayley koja se nada da će naučnici pronaći lijek koji će joj pomoći.