Zdravlje
0

Tinejdžeri nisu krivi što su razdražljivi i lijeni

Klix.ba
Roditelji za tinejdžere često kažu kako su lijeni jer se izležavaju. Ali lijenost nije uzrok čestog odmaranja.

Eksperti kažu kako je to većim dijelom zbog puberteta koji crpi energiju iz mladih osoba i ostavlja ih manje zainteresovanim za sport i vježbu u odnosu na ranije.

Teoriju je osmislio medicinski istraživač s Exeter univerziteta Brad Metcalf, koji je analizirao podatke blizu 300 britanskih školaraca koje su pratili od 5. do 15. godine.

Podaci uključuju i informacije o nivou vježbanja, koji se prikupljaju jednom godišnje kada učenici nose uređaje za mjerenje pokreta.

Prethodne studije ukazale su na to da djevojčice manje vježbaju od dječaka. Analize su pokazale da nivo aktivnosti počinje opadati od 9. godine kada djeca ulaze u pubertet.

No, to nije zbog lijenosti, tvrdi dr. Metcalf, već ima veze s rastom tijela.

Metcalf je istakao kako biološki procesi utječu na tijelo adolescenata i crpe energiju iz njih kako bi tijelo i mišići rasli. Kod djevojčica se tijelo priprema i za buduću trudnoću.

"Činjenica da su aktivnosti i kod dječaka i djevojčica opale ima mnogo više veze s evolucijom nego lijenošću. To tinejdžere tjera da se izležavaju i odmaraju. No, za nadati se je da će jednom kada prevladaju pubertet ustati iz kreveta i vratiti se vježbi", rekao je Tam Fry iz Child Growth fondacije.