Zdravlje
0

Testiranjem DNK do uspješne dijete

FENA
Osobe koje žele oslabiti mogle bi jednostavnim testiranjem DNK utvrditi da li im više odgovara dijeta sa smanjenim sadržajem masti ili s malim unosom ugljičnih hidrata, poručuju američki stručnjaci s univerziteta Stanford.

Rezultati preliminarne studije u kojoj je učestvovala 101 žena pokazali su da su one ispitanice koje su držale dijetu što najviše odgovara njihovim genima za godinu dana izgubile dva-tri puta više kilograma od onih čijim genima nije odgovarao režim ishrane na kojem su bile.

Novo polje nauke, pod nazivom nutrigenomika, istražuje način na koji hrana stupa u interakciju s genima.

Već dugo se zna da ljudi na razne nutritivne sastojke različito reagiraju u zavisnosti od svoje genetske strukture. Netolerancija na laktozu je, primjera radi, češća među stanovnicima Azije i Afrike nego među osobama sjevernoevropskog porijekla.

U spomenutom istraživanju učestvovale su žene bijele rase kavkaskog tipa. One su tokom 12 mjeseci bile na različitim dijetama - jednu je karakterizirao veoma nizak unos ugljičnih hidrata, drugu nizak unos ugljičnih hidrata, uz visok unos proteina, treću nizak unos masti, a četvrtu veoma nizak unos masti.

Ispitanice su razvrstane u tri genotipa - a) onaj koji najbolje reagira na dijetu sa malo ugljičnih hidrata, b) koji najbolje reagira na dijetu sa niskim sadržajem masti i c) koji najbolje reagiraju na uravnoteženu dijetu.

I pored toga što se pokazalo da "dijeta po mjeri" znatno lakše oslobađa suvišnih kilograma, stručnjaci sa Stanforda ističu da je potrebno još dosta istraživanja prije nego što ova saznanja nađu komercijalnu primjenu.

Komentirajući ovo istraživanjem, britanski stručnjak, prof. Christin Williams s univerziteta Reading napominje da je riječ o veoma interesantnoj studiji, ali malog obima.

Ona također ističe da bi bilo korisno znati i koji to geni određuju veću uspješnost pojedinih režima ishrane, prenio je Tanjug.