Finska istraživanja
0

Teško djetinjstvo uzrokuje čir na želucu

FENA
Odrasle osobe koje su imale teško djetinjstvo pod većim su rizikom da obole od čira na želucu nego oni koji su imali manje stresnu prošlost, pokazala je studija finskih istraživača s Univerziteta u Tampereu.

Na uzorku od 20.000 Finaca je ustanovljeno da su oni koji su odrasli u kući s hroničnim novčanim problemima ili ozbiljnim ličnim sukobima, kao i oni kojima je neko u porodici bio ozbiljno bolestan ili alkoholičar pod povećanim rizikom od dobijanja čira na želucu, prenosi Reuters.

Još nije izvjesno šta bi mogao biti uzrok te veze, međutim, po jednoj hipotezi u pitanju su otežani životni uvjeti koji povećavaju rizik infekcije bakterijom helicobacter pylori. Ta bakterija nastanjuje sluzokožu želuca i tankog crijeva i vjeruje se da je glavni uzrok dobijanja čira želuca.

Procjenjuje se da je oko polovina ljudi na svijetu zaražena tom bakterijom, mada se kod većine njih čir nikad ne razvije.

Od 20.000 ispitanika koji su učestvovali u finskoj studiji između 1998. i 2003. godine 718 je prijavilo da ima dijagnosticiran čir na želucu.

Od njih se 45 posto izjasnilo da su im u djetinjstvu porodice imale dugoročne finansijske probleme, dok je među ispitanicima koji nisu imali čir takvih bilo 27 posto.

Kod 42 posto ispitanika oboljelih od čira neki bliski rođak je dok su bili djeca, bolovao od ozbiljne bolesti, dok je među ispitanicima bez čira u sličnoj situaciji bilo njih 27 posto.

Stručnjaci iz Tamperea su utvrdili da stvaranju čira mogu da pogoduju ili da bolest mogu pogoršati i pušenje, znatno konzumiranje alkohola i korišćenje nesteroidnih antiinflamatornih lijekova, ali čak i kada se ti faktori uzmu u obzir, tegobno djetinjstvo povećava rizik od kasnijeg čira za jednu do tri četvrtine.