Zdravlje
15

Teško disanje i pištanje u grudima: Hronična opstruktivna bolest pluća je drugi najčešći uzrok smrtnosti u svijetu

Klix.ba
Širom svijeta danas se obilježava Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) koja iz godine u godinu odnosi sve više života. Riječ je o ozbiljnoj bolesti pluća koja otežava disanje, a prema riječima dr. Teufika Hadžiosmanovića, HOPB je drugi ili treći najčešći uzrok smrtnosti ljudi.

"HOBP je vrlo aktuelan problem. Radi se o plućnoj bolesti koja nastaje kao posljedica ograničenja zračnog protoka, suženja bronha zbog, najčešće, pušenja, ali problemi mogu nastati i kao posljedica djelovanja zagađenog zraka, otvorenih loženja, genetskog faktora te u kombinaciji s alergijskim bolestima kao što je astma", rekao je dr. Hadžiosmanović.

Oko pet posto svjetske populacije boluje od ove bolesti koja je uznapredovala. Od 1990. godine do 2013. godine bilo je 2,4 miliona smrtnih slučajeva od HOBP-a, dok je 2013. bilo 2,9 miliona smrtnih slučajeva. Dr. Hadžiosmanović ističe kako je ovo bolest razvijenog svijeta i 90 posto smrtnih slučajeva se dešava u tim zemljama.

"Najveći razlog je pušenje. Osnovni način da se radi neka preventiva je nastojanje da se što manje puši, zakonski normativi i stalni rad sa pacijentom. Bitno je istaći da čak i ako osobe koje već imaju HOBP prestanu pušiti mogu poboljšati svoje zdravstveno stanje", kazao je.

Ova bolest liječi se na različite načine primjenom lijekova koji su većinom inhalatorni. U uznapredovalim slučajevima koriste se i kortikosteroidi i kiseonička terapija.

"HOBP se po definiciji sastoji od dva dijela - hronični bronhitis i emfizem. Kod hroničnog bronhitisa postoje promjene u bronhu, dok se u završnim dijelovima bronhiolama promjene dešavaju kod emfizema. Elasticitet propada, smanjuje se disajna površina i propadaju krvni sudovi tako da je transfer kiseonika od pluća ka periferiji smanjen", istakao je Hadžiosmanović.

Ova bolest se može javiti i kombinirano s kardiovaskularnim ili cerebrovaskularnim bolestima. HOBP-u se u svijetu pridaje veliki značaj i ulažu se značajna sredstva u njegovo liječenje i prevenciju.

"U cijelom svijetu se potroši 2,1 trilion dolara na liječenje, od čega je 0,2 triliona dolara cijena izostanaka s posla, što su ogromni iznosi. Od ukupne potrošnje za terapiju za sve bolesti u Evropi tri posto čine lijekovi za ove bolesti", kazao je ovaj specijalista pneumoftiziolog.

O simptomima, prevenciji i liječenju više podataka možete pronaći ovdje.

Vezani članci