Istraživanja
0

Tehnologija u spavaćim sobama utječe na manjak sna

FENA
Istraživanje znanstvenika američke institucije National Sleep Foundation (NSF) pokazalo je kako ovisnost o televiziji, mobilnim telefonima i prijenosnim računalima može biti iznimno štetna za zdravlje, odnosno može utjecati na manjak sna i neispavanost, čije posljedice negativno utječu na njihov rad, raspoloženje, odnose u obitelji, vozačke navike, seksualni život i općenito na zdravlje pojedinca.

Gledanje televizije, igranje video igara, provjera elektronske pošte i slanje poruka kompjutorom ili mobitelom neposredno prije gašenja svjetla pred spavanje znatno utječu na bioritam i na naviku odlaska pojedinca na počinak, prenose mediji.

"Nažalost mobiteli i kompjutori, koji nam na brojne načine olakšavaju način i tempo života, često se zloupotrebljavaju. Milioni Amerikanaca zbog njihova korištenja kasno navečer, tj. neposredno prije odlaska na počinak, idućeg su dana neispavani i osjećaju se umorno te loše funkcionišu", smatra Russell Rosenberg, potpredsjednik NSF-a čije je sjedište u Washingtonu.

Gotovo 95 posto sudionika istraživanja provedenog u NSF-u odgovorilo je da neposredno prije odlaska na spavanje koristi neku vrstu gadgeta ili tv, a dvije trećine priznalo je da tokom sedmice ne spava dovoljno.

Charles Czeisler, znanstvenik s Medicinskog fakulteta na Harvardu i voditelj Bolnice za ženske bolesti u Bostonu tvrdi kako izlaganje umjetnom svjetlu neposredno prije odlaska na počinak ubrzava metabolizam i smanjuje otpuštanje melatonina, hormona zaduženog za regulaciju sna.

"U sobe smo pustili tehnologiju, koja nam ometa normalan san i odmor, zbog čega puno ljudi spava manje nego što bi trebalo", kazao je.

Baby Boom generacija, tj. osobe u dobi od 46 do 64 godine najveći su konzumenti tv-programa neposredno prije odlaska na spavanje, a više od trećine mladih u dobi od 13 do 18 godina i 28 posto mladih u dobi od 19 do 29 prije odlaska na spavanje igra video igrice.

Najugroženija i najneispavanija grupa su tinejdžeri u dobi od 13 do 18 godina, čak 22 posto ih je priznalo da su neprestano pospani, u odnosu na 9 posto baby boomersa. "Najviše me brinu mladi u dobi od 13 do 18. Noću spavaju prosječno sat do sat i po manje nego što su spavali njihovi vršnjaci prije 100 godina, što znači da izgube oko 50 sati sna mjesečno", ustvrdio je Czeisler, dodavši kako nedostatak sna generalno negativno utječe na rad, raspoloženje, odnose u porodici, vozačke navike, seksualni život i općenito na zdravlje.