Nema negativnih efekata
0

Tamna čokolada pomaže osobama sa srčanim problemima

Klix.ba
Ljubitelji tamne čokolade već dugo znaju da konzumiranje ove poslastice štiti od visokog krvnog pritiska i smanjuje rizik od dobijana dijabetesa. Sada naučnici kažu da tamna čokolada može pomoći i onima koji već imaju visok rizik od srčanih udara.

Iako redovno konzumiranje čokolade nema isti efekt kao uzimanje lijekova, istraživači kažu da u tom slučaju ne postoje apsolutno nikakvi negativni efekti.

Tim istraživača sa nekoliko univerziteta u Melburnu, u Australiji, je koristio matematički model za predviđanje efekata i ekonomičnosti svakodnevnog konzumiranja čokolade u periodu od deset godina kod 2.013 osoba sa visokim rizikom od srčanih oboljenja.

Svi oni su imali metabolički sindrom, mješavinu problema u koje spada povećan krvni pritisak, prekomjerna tjelesna težina, visok nivo holesterola u krvi i nemogućnost kontrolisanja šećera u krvi, ali niko od njih nije imao bilo kakva srčana oboljenja.

Prema rezultatima istraživanja, dnevna konzumacija 100 grama tamne čokolade je u 10.000 slučajeva srčanih problema spriječila 85 slučajeva srčanog udara, od čega 15 sa mogućim smrtnim posljedicama, prenosi Daily Mail.

Rezultati istraživanja vrijede samo za čokolade koje sadrže najmanje 60 posto kakaa. Ovakve čokolade su bogate flavonoidima, za koje je poznato da štite srce.