Zdravlje
0

Tajna zdravog tijela

Sarajevo-x.com
Tajna zdravog tijela je sasvim jednostavna i zahtjeva "samo" svakodnevnu disciplinu. Pored svoje jednostavnosti, svi putevi koji vode do zdravog tijela ne koštaju mnogo novca. Postoje način i vježbe koje će pomoći da održite i poboljšate zdravlje, formu i snagu svoga tijela.

1. Aerobik. Najjednostavniji način na koji možete raditi aerobik jeste brzo hodanje. Ovo je jedna od najboljih vježbi za vaše tijelo. Hodanje morate započeti slabim intenzitetom, a postepeno možete uvećavati brzinu hodanja. Ukoliko preferirate trčanje, ono je jednako dobro kao i brzo hodanje, ali može da oslabi vaša koljena. Optimalno bi bilo ukoliko biste svakoga dana izdvojili po 30 minuta za brzo hodanje. Rezultati će biti ubrzo vidni.

2. Istezanje. Važan segment tokom starenja koji odaje zdravo tijelo jeste fleksibilnost. Yoga je odličan način kako biste i u poznim godinama ostali fleksibilni ili čak tek postali savitljiviji. Ukoliko nemate dovoljno vremena da idete na časove Yoge, 5 minuta običnog istezanja prije i poslije aerobika bit će optimalni za zdravlje vašeg tijela.

3. Stvaranje mišića. Teretana i dizanje tegova je odličan put ka stvaranju mišića i razvijanju snage. Druga, znatno jeftinija opcija jeste korištenje vlastite težine tijela za odupiranje što će imati isti efekt kao teretana i tegovi.

4. Duboko disanje. Kako biste održali i pospješili kondiciju potrebno je da prilikom vježbanja ispravno i duboko dišete. Ukoliko ne budete obraćali pažnju na svoje disanje, može se desiti da vaše tijelo ne uspije izdržati napor vježbe što može dovesti do kolabiranja.