Otkriven lijek protiv opake bolesti?
0

Tablete "truvada" preventivno djeluju na HIV

SRNA
Najnovije istraživanje u Africi potvrđuje da je pilula koja se uzima jednom dnevno, a koja se koristi za tretiranje pacijenata koji imaju virus HIV (uzročnik SIDA-e) također djelotvorna u sprečavanju infekcije kod zdravih ljudi.

Za dvadesetogodišnjeg Jamesa Crelestina iz New Yorka bitka protiv HIV-a i SIDA-e nije samo teorijska. Sa nedovoljno godina da bi legalno kupio alkohol u SAD Crelestin je nedavno došao u situaciju koja ga je navela da potraži hitan tretman koji bi ga sačuvao od zaraze HIV virusom.

"Nisam upotrijebio kondom. Bio sam pijan i to nije bila baš najpametnija odluka u mom životu", priča Crelestin.

James se podvrgao jednomjesečnom režimu uzimanja lijekova protiv HIV-a da bi spriječio da virus napadne njegova bijela krvna zrnca i da se proširi. 

Istaknuti istraživač SIDA-e - doktor Anthony Fauci, kaže da je neophodno da se ta hitna terapija primijeni veoma brzo radi sprečavanja infekcije.

"Zato što - ako inficira jednu ćeliju i ta ćelija ugine, ali ne inficira drugu ćeliju - to znači da nema više infekcije. Jedino ako se dogodi da ta jedna inficirana ćelija - inficira najmanje još jednu, nekada dvije, tri ili četiri, ako se to dogodi - onda ste u velikoj neprilici", priča Fauci.

Ljekari već koriste lijekove protiv SIDA-e kako bi spriječili infekciju na način na koji je James tretiran, kao hitnu mjeru. Tri nove studije izgleda da su potvrdile da "truvada" - kombinovana pilula dva antiretroviralna lijeka, takođe može da bude efikasna i kao dugoročnija preventivna mjera za ljude koji su možda bili izloženi HIV-u.
Studije su se bavile takozvanom predizloženošću kod heteroseksulanih parova u Africi. One su potvrdile jednu raniju studiju, koja je pokazala slične rezultate među homoseksualnim muškarcima. 

Istraživači kažu da korišćenje ove tablete  pruža 62 do 73 odsto šanse za sprečavanje infekcije. Međutim, iako je lijek djelotvoran, on je i skup. Postoje apoteke - kao što je jedna u "Whitman-Walker" klinici, u kojima se uz pomoć vladinih subvencija smanjuju cijene tih lijekova koji spašavaju život.

Takođe, proizvođač - kompanija "Gilead", nedavno je saopštila da će za zemlje u razvoju početi da proizvodi lijek po cijeni od 21 centa na dan. Komapnija "Gilead" je  pristala da postane članica Pula za medicinske patente UN, čime je dozvolila da se njeni antiretroviralni lijekovi proizvode u generičkom obliku za upotrebu u zemljama u razvoju za prep i HIV tretmane.