Zdravlje
0

SZO: Zabraniti testove na zarazu tuberkulozom

SRNA
Testove krvi koji su osmišljeni s ciljem da otkriju aktivne bakterije tuberkuloze treba zabraniti, jer ne daju pouzdane rezultate, saopštila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

Više od dva miliona takvih testova vrši se širom svijeta svake godine, ali SZO navodi da su ove provjere neetične i da mogu da dovedu do postavljanja netačne dijagnoze i pogrešnog liječenja pacijenata.

SZO naglašava da su rezultati testova nepouzdani u oko 50 odsto slučajeva. Oprema kojom se vrše ovi testovi prodaje se uglavnom u zemljama u razvoju, a proizvodi se u Evropi i Sjevernoj Americi, prenosi BBC.

Doktor Mario Raviglone, direktor odjeljenja SZO za borbu protiv tuberkuloze, rekao je da testovi moraju biti zabranjeni.

"Test krvi za otkrivanje aktivne tuberkuloze  loša je praksa. Ti testovi su nekonzistentni, neprecizni i ugrožavaju živote pacijenata", rekao je Raviglone.

Testovi funkcionišu tako što u krvi otkrivaju antitijela ili antigene koji se stvaraju kao reakcija na prisustvo bakterije.

Neki od komercijalnih testova imaju "nisku osjetljivost", što dovodi do toga da mnogi zaraženi pacijenti dobijaju negativne rezultate.
SZO napominje da testovi iz Evrope i Sjeverne Amerike ne mogu da se prodaju u zemljama u kojima su proizvedeni jer ne zadovoljavaju standarde o visokoj preciznosti, ali zato mogu da se kupe u zemljama poput Indije i Kine.

Tuberkuloza svake godine ubije 1,7 miliona ljudi i najveći je uzročnik smrti osoba zaraženih virusom HIV.