Svjetski dan borbe protiv raka
0

SZO: Promijeniti način života

SRNA
Karcinom bi mogao da bude izbjegnut u skoro 30 odsto slučajeva ukoliko se promijeni način života, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), povodom obilježavanja 4. februara, Svjetskog dana borbe protiv raka.

SZO podsjeća da su glavni rizici za nastanak ove opake bolesti - pušenje, gojaznost, nedovoljno konzumiranje voća i povrća, nedostatak fizičke aktivnosti, alkohol ili zagađenost vazduha u gradovima.

Pušenje je najznačajniji kancerogeni faktor rizika i predstavlja 22 odsto uzročnika smrtnosti od ove opake bolesti.

SZO preporučuje da je radi prevencije potrebno otkloniti faktore rizika, kao i podvrći se vakcinaciji protiv virusa humani papiloma (HPV), uzročnika raka grlića materice, koji odnosi veliki broj žrtava u zemljama u razvoju, a izlaganje suncu u vrijeme ljetnjih vrelina smanjiti na mininum.

Prema podacima ove zdrastvene insititucije, u 2008. godini u svijetu je od raka umrlo 7,6 miliona ljudi, što je 13 posto uzročnika smrti.

Rak pluća, želuca, jetre, debelog crijeva i dojke su najzastupljeniji oblici ove teške bolesti.

U siromašnim zemljama najčešći uzročnici raka su virusi hepatis B i HPV.
Broj umrlih od raka najviši je u zemljama "trećeg svijeta" u kojima 70 odsto stanovništva umire od karcinoma.

Prema predviđanjima SZO, mortalitet, čiji je uzročnik karcinom, nastaviće da se povećava i 2030. godine premašiće broj od 13,1 miliona.

U Republici Srpskoj, prema podacima republičkog Instituta za javno zdravstvo, od karcinoma godišnje oboli oko 4 500 lica, a smrtnost je oko pedeset odsto na godišnjem nivou.