Zdravlje
10

Svoju borbu podijelila na Instagramu: Umirala je od anoreksije, ali uspjela je pobijediti

Klix.ba
Prije godinu dana osamnaestogodišnjaka Antonia Eriksson je umirala. Njeni organi su otkazivali, kosti su joj bile slabe, a refleksi prestali raditi. Patila je od teškog oblika anoreksije.

No, nije se predala. U septembru 2012. godine otišla je u bolnicu da se bori za svoj život. Kako bi pomogla i drugima koji imaju poremećaj u ishrani, ova mlada Šveđanka je svoju borbu dokumentovala fotografijama na Instagramu. Pokazala je da je moguće ozdraviti.

"Kada sam počela raditi na Instagram profilu @eatmoveimprove prvo se zvao @fightinganorexia i bio je anoniman. Trebalo mi je vremena dok nisam otkrila svoj identitet. Ovaj profil je bio uz moj privatni i pratio je moj oporavak. Danas sam prerasla i promijenila se", rekla je Eriksson za The Daily Dot.

Danas na ovom profilu dijeli pozitivne poruke o tijelu, a njene fotografije prikazuju zdravu osobu koja vježba i jede zdrave obroke koje sama pravi.

No, njen put je bio mračan i bolan. Kada je primljena u bolnicu imala je samo 38 kilograma i plašila se da neće preživjeti noć. Fotografije su bile jezive i na njima su bile bolničke sobe, krevet i ostali aparati. Ali, nakon dva mjeseca, savladala je demone i razvila zdravi program ishrane kako bi vratila svoj život. Normalnu težinu vratila je u februaru 2013. godine.

Eriksson sada ima zdravo tijelo i mišiće koje je stekla vježbajući. Njene fotografije na Instagramu pomogle su mnogima koji se bore s anoreksijom.

"Instagram mi je mnogo pomogao. Pronašla sam ljude koji se bore s istim problemom. Podržavali smo jedne druge i postali Instagram porodica. Osjećala sam i odgovornost zbog mnogih koji su me pratili i postalo mi je vrlo bitno da se oporavim i budem zdrava. Željela sam pokazati ljudima da je to moguće i da vrijedi", rekla je Eriksson.

Šveđanka danas ima i svoj blog Eatmoveimprove na kojem odgovara na pitanja o sebi, svom zdravlju i poremećaju u ishrani općenito.